Ergernis aan LinksIk heb een linkse inborst. Maar, godsamme, wat kan ik me soms ergeren aan mijn linkse medemens. Vooral aan mijn linkse ‘vrienden’ in het stadsbestuur van Amsterdam. In mijn geboortestad kun je het nooit goed doen. Als bestuurder. Ruziemaken is daar tot kunst verheven. De messen worden al geslepen voordat er wat aan de hand is. En laat ik het nu net over messen willen hebben. Preventief fouilleren. De lange lont heeft eindelijk de bom bereikt. Femke Halsema heeft zich door de korpschef laten overtuigen van de noodzaak van preventief fouilleren. Ze heeft de knoop doorgehakt en gaat ‘een proef starten.’ Een goed besluit vind ikzelf. GroenLinks en D’66 vinden van niet. Dat zijn in Amsterdam de twee grootste partijen. D’66 zou ik niet links willen noemen. Die zijn de kameleon van het politieke dierenrijk. Daar verwacht ik ook geen rechte-rug-gedrag van. Je kunt een rug nu eenmaal niet recht houden zonder ruggengraat. Maar goed, op dit moment vormen ze een front met GL tegen het preventief fouilleren.

GroenLinks verzet zich al jaren tegen preventief fouilleren. Uit angst voor etnisch profileren. Als je met preventief fouilleren kan bewerkstelligen dat er ook maar één dode minder valt, vind ik meteen een hoop goed. Etnisch profileren is nooit goed. Laat dat duidelijk zijn. Maar als je als grootste partij van Amsterdam geen vertrouwen hebt in je eigen politiemensen, dan is zelfonderzoek meer dan noodzakelijk. Politieke standpunten baseren op ‘angst’ is al helemaal fout. Daar komt bij dat een simpel systeem te bedenken is waardoor etnisch profileren alleen nog heel bewust kan. En dat komt altijd uit. Ik las ergens vandaag dat je bijvoorbeeld elke 5de voorbijganger kunt fouilleren. Of de 7de. Of de 12de. Hoe dan ook weet je dan niet wat je krijgt, zullen we maar zeggen. Ook al een goed idee. Vind ik.

Maar dan maakt Femke Halsema een fout. Ze probeert een onmogelijke knieval te maken naar de criticasters en bereikt daarmee een tegengesteld effect. En dan druk ik me zachtjes uit. Om GL en D’66 tegemoet te komen gaat ze ‘waarnemers’ inzetten die de politiemensen in de gaten moeten houden of ze niet etnisch profileren. Ik weet niet zeker of D’66 en, met name, GL daarmee genoegen nemen, maar ik vermoed van niet. Behalve dat probleem roept Femke Halsema zich ook nog eens de woede van politie en rechts Amsterdam (met griezel Annabel Nanninga voorop) over zich af.

En die kritiek is terecht. Als burgemeester moet je vertrouwen stellen in je politieapparaat. Die ga je niet kleineren door controlerende buitenstaanders aan te stellen. Als er al controle moet plaatsvinden (is daar überhaupt aanleiding voor?) dan zou dat door een aan het politiekorps gelieerde organisatie moeten zijn. In mijn optiek is het sowieso een onzalig plan. In een democratie als de onze komen misstanden altijd aan het licht. Bovendien kan zo’n maatregel meer schade toebrengen dan dat het resultaat oplevert. Je moet er toch niet aan denken dat er tijdens je werk continue iemand op je vingers staat te kijken of je het wel goed doet. Vertrouwen moet je geven voordat je het terugkrijgt. Ook van de politie.

Er lopen jongeren met messen op zak die net zo groot zijn als zij zelf. Als er beduidend meer geweldsincidenten zijn in een wijk waar een bepaalde bevolkingsgroep is oververtegenwoordigd, dan heeft preventief fouilleren aldaar niks te maken met etnisch profileren, maar met constateren van feiten. Zo simpel is het. En dan moet daar ingegrepen worden. Dat redt namelijk levens.

Steeds jonger wordende levens.

Disclaimer: gratis lezen mag, doneren natuurlijk ook.
Dat kan via: vadertje.backme.org

Menno Voorwinde

Door schade en schande wijs geworden. Eigenwijze donder. Twijfelt aan alles in de wetenschap dat wijsheid begint bij twijfel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.