Privacy?

Vanochtend bracht ik dochtertje Fleur (7) naar school. Ik had de auto geparkeerd en bij het uitstappen liep een bekende vader met zijn twee kinderen voorbij. Fleurtje en zijn dochter hebben een paar jaar bij elkaar in de klas gezeten, maar dat is nu niet meer het geval. Zoals het altijd gaat, spelen de kinderen dan ook niet meer bij elkaar en verwaterd het contact. Vader leest kennelijk nog wel mijn stukjes. In het voorbijgaan wierp hij me toe dat hij het niet met mijn stukje over privacy eens was. En volgens mij voegde hij eraan toe dat hij via de WhatsApp daar nog een toelichting op zou geven.

Maar ik verstond die laatste toevoeging niet goed, dus ik kan het mis hebben.

Hoe dan ook. Door de opmerking over privacy van die vader moest ik denken aan twee tweets die ik afgelopen avond/nacht om me oren kreeg. Uiteraard niet onder een echte naam. Dit zijn ze:

Er was hoegenaamd geen enkele aanleiding toe. Ik zal me nader verklaren. De #mankementenshow is een soort van radioshow, maar dan via twitter. Twitter Spaces om precies te zijn. Door op een link te klikken (op je telefoon) die door een van de vier hosts is aangemaakt kan je meeluisteren en zie je wie er allemaal nog meer meeluisteren. Je kunt je virtuele vinger opsteken als je iets over het onderwerp wilt zeggen. De host bepaalt wie er spreektijd krijgt. Nooit is er ruzie of vallen er onvertogen woorden. Wel gezonde meningsverschillen. Zoals het hoort.

Stella Bergsma aka @EinsteinBarbie is één van de 4 hosts en een twittervriendin van me geworden. Ze is behalve dat, ook nog een hele goede schrijfster én zangeres (van de band Einstein Barbie). We raakten ooit eens op twitter aan de praat toen ze reageerde op een tweet van me waarbij ik iets over mijn tijd in Bussum zei. Daar liggen ook haar roots. Ze heeft rondgehangen én opgetreden in kroegen waar ik vroeger ook regelmatig kwam. Alleen was zij er 7 jaar later dan ik. Leeftijdsverschil. Anyway, sindsdien zijn we elkaar gaan volgen en trekken we zo nu en dan samen op tegen twitter-onrecht.

Het anoniempje reageerde op bovenstaande manier op de laatste uitzending. En vervolgens op mij. Behalve dat zijn tweets niet kloppen (ik heb hem geen vraag gesteld) slaat het natuurlijk nergens op. Het zijn afschuwelijke verwensingen die sommige mensen alleen maar durven te doen achter de anonimiteit van een toetsenbord. Twitter zelf doet hier wel wat aan (je kunt schadelijke of kwetsende tweets rapporteren), maar dat blijft half werk. Het account van deze ‘Mike’ is inmiddels door twitter verwijderd, maar morgen zit hij er weer. Ander ip-adres, andere naam. En gáán.

Dat twitter haar eigen regels hanteert, snap ik. Een streng ’toelatingsbeleid’ staat niet vriendelijk en daardoor zullen een hoop mensen afhaken. Twitter is natuurlijk ook gewoon een bedrijf dat centjes wil verdienen. Dat zit me niet zo dwars. Wel de la-maar-waaien mentaliteit van een afwachtende overheid. Angstig om op z’n bakkes te gaan als ze privacy willen inperken. Als je roept dat je privacy wordt geschonden dan verdringen zich de likkebaardende advocaten al om je te verdedigen. Bijna gegarandeerde winst.

Mensen mogen van mij best anoniem op twitter zitten. Anoniem voor andere gebruikers. Maar niet voor twitter. Onder voorwaarden (want privacy) moet wat mij betreft iedereen zich laten registreren onder zijn echte naam bij de organisatie. Die moet vervolgens geheimhouding garanderen. Zo kunnen mensen die haat verspreiden of bedreigingen uiten veel makkelijker vervolgd worden. De privacy waar mensen zeker recht op hebben, mag nooit veranderen in een muur van waarachter de meest vreselijke dingen andere mensen wordt aangedaan.

Anders loopt binnenkort nog de Duivel met een Jodenster op z’n borst.

Disclaimer: gratis lezen mag, doneren mag zeker en kan via:
vadertje.backme.org

Menno Voorwinde

Door schade en schande wijs geworden. Eigenwijze donder. Twijfelt aan alles in de wetenschap dat wijsheid begint bij twijfel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.