Virus Stupidicus Egoïsmus Neerlanditicus

Ik dacht het al een tijdje, maar na het beluisteren van de podcast De Staatsgreep weet ik het zeker. We hebben een epidemie gemist. Op het eind van de podcast zegt mijn favoriete mopperkont, Marcel van Roosmalen iets dat me zowat deed stikken in mijn koffie. Hij, de scepticus des vaderlands, zei het terloops als in een overpeinzing verzonken. Ik was heel even in shock. Hij zei namelijk het volgende: “Ik ben teleurgesteld in de Nederlander. Ik heb hem iets hoger ingeschat. We zitten hier toch met een hele grote kluit mensen die vast willen houden aan wat ze hebben (…).” Dit uit zijn context gerukte citaat zit op ’t end van de podcast als Marcel het laatste woord krijgt en zijn frustratie uitspreekt over het beklijven van het koningshuis.

Vijf dagen geleden zag ik ‘m online staan, maar had nu pas tijd ‘m te beluisteren. Het maakt, gezien het onderwerp, niet zoveel uit wanneer de podcast wordt beluisterd. De strijd tussen republikeinen en monarchisten is al eeuwenoud, dus haast was niet geboden. Het is het epidemische virus dat slechts Nederlandstaligen treft, dat me zorgen baart. Het is precies dat ene zinnetje wat mij ervan deed overtuigen dat het hier daadwerkelijk om een virus gaat. Ikzelf heb de Nederlander nog nooit te hoog ingeschat en ben daarin zelden teleurgesteld. Zelfs als ik mijn verbazing over schaamteloos egoïstisch gedrag uitspreek, verbaast het me niet werkelijk. De verbazing komt dan meestal voort omdat ik me erdoor heb laten verrassen.

Marcel had de Nederlander hoger ingeschat. Wat?! Hoger ingeschat?! Ik geloof er niks van. Ik lees en luister veel naar Marcel van Roosmalen, maar ik heb hem nog nooit betrapt op het (te) hoog inschatten van wie dan ook. En zeker niet van een gemiddelde Nederlander. Gelukkig was het een incidentje in een verder uitstekende podcast over de voordelen van een Republiek en de nadelen van de Monarchie. Met Marcel in de rol zoals we hem kennen. Het virus had dus ook bij Marcel toegeslagen. Gelukkig blijkt uit alles dat zijn natuurlijke weerstand tegen dit virus uitstekend is. Om hem maak ik me verder dan ook geen zorgen. Wel over de Nederlander die hij ‘iets hoger’ had ingeschat.

Afgelopen week zijn die te hoog ingeschatte Nederlanders massaal naar Aken en Antwerpen vertrokken. Naar Aken om de boosterprik zonder afspraak te halen. Want we moeten natuurlijk weer op wintersport. Tachtig procent van de mensen die zich melden op de priklocatie in Aken zijn Nederlander. Zoveel schaamteloosheid moet haast wel door een virus komen. Ik weet zeker dat de Duitsers die locatie niet voor de Nederlander daar hebben neergezet. Ik denk dat de Nederlander dat ook weet, maar er lekker schijt aan heeft. Virus. Kan niet anders. Toch?

Dan Antwerpen. Mijn hemel. Zelden zoveel schaamteloosheid achter elkaar zien aanlopen. De gouverneur van Antwerpen had van te voren de Nederlanders opgeroepen om alsjeblieft niet naar Antwerpen te komen tijdens de lockdown. Het was bijna een smeekbede. Wel een smeekbede met prima argumenten voor zowel de Belgen als voor de Nederlanders. De Nederlander had er wederom schijt aan. Propvol was Antwerpen. Parkeergarages puilden uit van auto’s met Nederlands kenteken. De Antwerpse gouverneur sprak haar teleurstelling uit, maar bleef beleefd. De meeste ondernemers in Antwerpen zagen de Nederlanders liever gaan dan komen. De journalist van dienst stelde aan verschillende voorbijgangers steeds dezelfde vraag: “waarom naar Antwerpen?” De antwoorden waren zonder uitzondering te triest voor woorden. Een van de dieptepunten was een gezin uit Middelburg dat ‘al twee weken’ thuis zat en er écht even uit moest.

Sorry lieve Belgische buren. Wij kunnen er niets aan doen. Het is het virus Stupidicus Egoismus Neerlanditicus dat ons schaamteloos deze dingen laat doen.

Althans, dat hoop ik vurig.

Disclaimer: Gratis te lezen, doneren mag ook en kan via:
vadertje.backme.org

Menno Voorwinde

Door schade en schande wijs geworden. Eigenwijze donder. Twijfelt aan alles in de wetenschap dat wijsheid begint bij twijfel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.