171Zoveel reddingswerkers worden er vervolgd in Zuid Europese landen. 171. Opgepakt nadat ze de helpende hand boden aan kleuters met gebroken armen en mensen met brandwonden omdat ze waren overgoten met benzine. Opgepakt omdat ze mensen die bijna bezweken van de dorst een flesje water gaven en uit hun overvolle gammele bootjes hielpen. Vaak na een helletocht die weken duurde. Er hangt hun tot 25 jaar gevangenisstraf boven het hoofd. Eén van de aanklachten: spionage.

Spionage!

De wereld was al gek maar koerst nu met warpsnelheid op complete waanzin af. Er zijn nog talloze andere aanklachten. Allemaal bespottelijk, maar de spionage-aanklacht is zó debiel, dat het echte motief er duimendik doorheen sijpelt. Je hoeft sowieso geen briljante geest te zijn om het ware motief te zien. Je hoeft er zelfs nauwelijks ‘onderzoek’ naar te doen. Want het gaat als vanouds om het weren van migranten. Van Spanje tot en met Griekenland. Een uitdijende schandvlek van uitsluiting.

En het werkt.

Dat is nog het ergste. Vrijwilligers van hulporganisaties durven niet meer te helpen. De boten waarmee drenkelingen werden opgespoord liggen werkeloos op van de stranden waar ze voorheen af en aan voerden. De hulpverleners durven niet meer. Bang om, net zoals hun 171 voorgangers, opgepakt te worden. Sommigen van die 171 hebben al maanden in de gevangenis gezeten. Telkens weer worden de ‘processen’ tegen deze mensen uitgesteld. Missende formulieren, verkeerde taal enz. enz. Niets blijkt op orde en alles wijst erop dat er in allerijl gezocht moest worden naar verdedigbare aanklachten.

Nu dus spionage. De Griekse overheid beweert dat gecodeerde berichten worden afgeluisterd en afgetapt op een beveiligde marine frequentie. En dat deze ‘geheime’ informatie wordt doorgespeeld naar anderen via ‘encrypted messages’. Bij navraag blijkt dat de hulpverleners luisteren naar kanaal 16. Een open frequentie die verplicht moet worden beluisterd in internationale wateren. Dat kanaal wordt door de Griekse marine en kustwacht ook gebruikt voor onderlinge communicatie wegens gebrek aan matching encrypted apparatuur. Voor hulpverleners een prima stukje gereedschap om snel ter plekke te kunnen zijn waar het op zee dreigt mis te gaan. Die informatie werd doorgegeven via WhatsApp berichten aan andere hulpverleners.

Volgens de Griekse autoriteiten de ‘encrypted messages provider’. WhatsApp! Als het niet zo schrijnend was zou het geweldige, absurdistische humor zijn. Maar autoriteiten hebben geen humor. Dat bleek maar weer eens uit een stuntelig vraaggesprekje tussen Sofia Voultepsi, Staatsecretaris van Asiel en Migratie en een journalist van 1V. Ik vermoed een bloedlijn tussen Voultepsi en Ankie Broekers-Knol, maar dat kan ik niet aantonen.

Voultepsi beweerde hortend en stotend dat je toch echt je best moest doen in Griekenland om het tot een rechtbank te schoppen. Dan moest je écht wel iets fout hebben gedaan. De politie of kustwacht heeft volgens haar dingen gezien die op misdaden duiden en dat had niets te maken met hulp verlenen. Daar worden mensen niet voor vervolgd in Griekenland, aldus de jokkebrok.

Wat mij betreft is het een nieuw dieptepunt in gebrek aan medemenselijkheid. De push-backs en hekken waren al mensonterend, maar was niet genoeg. De meerderheid vindt het blijkbaar aanvaardbaar dat mensen verzuipen zolang daarmee onze welvaart wordt ‘beschermd.’ Autoriteiten zijn nu zelfs bereid daarvoor mensen uit hun eigen gemeenschappen op te offeren. Takken van de boom afzagen om de boom te beschermen.

Geen hulpverlener waagt zich meer op Lesbos of één van de andere kustplaatsen waar migranten plachten aan te meren. Een paar diehards durven nog, maar die zullen allemaal opgepakt worden en met drogredenen worden vervolgd. In rechtbanken waar de pers niet welkom is.

Kent u Mdou Moctar? Ik denk het niet. Ik had zelf ook nog nooit van hem gehoord. Het is dat ik hem toevallig tegenkwam op TV. Hij is een waanzinnig populaire zanger/gitarist in Afrika en komt uit Niger. Hij kan wonen waar hij wil, maar kiest ervoor om in Niger – het armste land van Afrika – te blijven. Wat doet hij in dit stukkie, zult u zich misschien afvragen. Welnu, hij zei iets dat bleef hangen bij me en dat heeft alles te maken met dit stukkie:

“Als Europa alle natuurlijke bronnen in Afrika laat, zou er nul migratie zijn.”

En zo is het.

Disclaimer: Gratis te lezen, doneren is tof en kan via:
vadertje.backme.org

Menno Voorwinde

Door schade en schande wijs geworden. Eigenwijze donder. Twijfelt aan alles in de wetenschap dat wijsheid begint bij twijfel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.