De MeuteHet duurde langer dan ik dacht voordat ik de term ‘Trial by Media’ voorbij zag komen in de MSM. Hij kwam van Ali B. Ik geloof dat hij dat zei in een bericht uit het AD, maar dat doet er niet toe. De man die de zwaarste aantijgingen in TVOH-gate aan z’n broek heeft hangen en niet weg te rammen is van de schermen in de huiskamers, klaagt over Trial by Media. Begrijp me goed: ik ben geenszins voorstander van Trial by Media. Integendeel. Ik geloof in Trial by Court. En de juiste procedures. Van aangifte tot uitspraak. Daarnaast ben ik ook niet zo naïef om te geloven dat Trial by Media altijd is te voorkomen, hoe goed dat ook zou zijn. Als je dagelijks met je bakkes op de TeeVee bent en je wordt ergens van beschuldigd dan gaan de mediaradertjes draaien en is er geen houden meer aan. De media wil kijkcijfers, likes en clickbaits. Die rijzen de pan uit bij schandalen en al helemaal als het gaat om seksschandalen.

De meute wil bloed zien. De media voorziet.

Want zo werkt het nu eenmaal. We zitten in een digitaal Colosseum waar gladiatoren worden toegejuicht om vervolgens op de eindstreep de duimen naar beneden te zien gaan. De kop móét eraf en rollen, ongeacht de wens van de al dan niet terechte winnaar. Pas dan is de bloeddorstige meute tevreden. En misschien is dat heel soms maar goed ook. Er zijn van die zaken die verkeerd kunnen aflopen als ze zich in de luwte voltrekken. Zo nu en dan is die schandpaal, waar de meute zich zo graag om verdringt, noodzakelijk voor een rechtvaardige afhandeling. Ondanks alle enorme valkuilen die op dat lange pad naar een veroordeling, moeten worden ontweken. Sterke schouders die de lasten kunnen dragen. Ik benijd de advocaten en de rechters niet. Maar, hoe ranzig ook, als #tvoh-gate zich in de luwte zou voltrekken, ontstaat er ruimte voor dealtjes. Want ze (lees: Talpa en andere belanghebbenden) hebben poen zat om elk slachtoffer af te kopen. Tel daar een leger aan slinkse advocaten bij op om die dealtjes kracht bij te zetten en je hebt hét recept voor een doofpot-gerecht.

Voor de schijnwerpers is die ruimte er niet. Of in ieder geval een stuk minder en de waarschijnlijkheid dat pogingen tot stinkende dealtjes uitkomen, is aanzienlijk groter. Dat is een voordeel. En dat voordeel, hoe kan het ook anders, heeft natuurlijk een keerzijde. Want, hoe je het ook wendt of keert, als de meute zich erop stort gaat er heel veel mis. Meningen struikelen over elkaar. Vaak zijn het meningen geboren uit het residu van het afvoerputje. Zelfs goed onderbouwde meningen hebben een vleugje rottigheid om zich hangen. Simpelweg om dat niemand nog echt is veroordeeld. Elke mening van laag-bij-de-gronds tot gefundeerd is voorlopig speculatief. Maar er is iets dat alles nog veel meer doet stinken.

De stinkende walm van de bloeddorstige menigte die de noodkreten van de slachtoffers dempt. Dat moeten we onszelf kwalijk nemen.

Want er is maar één vraag die van belang is: hoe helpen we de slachtoffers?

Disclaimer: gratis stukkie, doneren kan via:
vadertje.backme.org

Menno Voorwinde

Door schade en schande wijs geworden. Eigenwijze donder. Twijfelt aan alles in de wetenschap dat wijsheid begint bij twijfel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.