Verstandige Mensen

“Ik hoop dat er verstandige mensen zijn die de boel kunnen sussen.”

Het zijn de woorden van een Oekraïense vrouw. Ze zegt het met een verontschuldigende, onzekere lach en tranen in haar ogen. De woorden zijn een noodkreet. Ze klinken als een aanklacht. En zo moeten ze ook worden gehoord. Een aanklacht tegen de onmenselijkheid van oorlog. Tegen de mensen die dit hadden moeten voorkomen. Tegen de mensen die dit zijn begonnen. Tegen de ‘verstandige’ mensen. Die ‘verstandige’ mensen hebben zichzelf overschat en de wilskracht van de grootheidswaanzin onderschat. De ‘verstandige’ mensen waren overtuigd van de indruk die hun (economische) dreigementen zouden maken op de agressor.

Hij bleek niet onder de indruk.

Zijn droom is natter dan het gesmolten ijs van de permafrost. Niets zal hem tegenhouden om zijn Groot Russisch Imperium te doen herrijzen. Niemand die hij nodig heeft. Hij weet wat hij doet. Zorgvuldig heeft hij dit voorbereid. In zijn hoofd weerklinkt de quote van Stalin. Steeds opnieuw. “Eén dode is een tragedie, 1 miljoen een statistiek.” Zijn dood zal geen statistiek zijn. Zijn dood zal hem tot legende maken. Een held in de Russische geschiedschrijving. Zo moet en zál hij sterven.

Maar nu nog niet.

Deze oorlog is al acht jaar in voorbereiding. Inname van de Krim, het opbouwen van een gigantische lucht- en zeevloot, de aanleg van een enorme reserve om de val van de roebel te compenseren en de erkenning van pro-Russische republiekjes. De grondtroepen zijn zorgvuldig rond de Oekraïne gepositioneerd. Zelfs de toespraak die het vuur deed ontbranden lijkt van te voren opgenomen. Natuurlijk zal er weerstand zijn. De afgelopen acht jaar heeft de Oekraïne ook niet stilgezeten. Maar Putin weet: hij is Goliath en David zoekt nog naar zijn slinger. Een overwinning is onvermijdelijk.

Want de verstandige mensen schuimbekken vanuit de echoput. Woest om de inval en hun eigen onvermogen dit te voorkomen. Geschrokken door de schokkende nutteloosheid van hun dreigementen. Poetin moordt, de ‘verstandige’ mensen praten. Met elkaar. Want Oekraïne is geen lid van de NAVO. En dan is een mensenleven minder waard. De VS heeft veel geïnvesteerd in wapentuig voor de Oekraïne, maar zal zich niet bemoeien met een gevecht. Bang dat WOIII op naam van Biden komt. Dat kan alsnog. Als WOIII begint ómdat de VS zich er niet mee heeft bemoeid, dan krijg je ‘m alsnog op je naam. Zou die ‘verstandige’ man aan de andere kant van de oceaan dat beseffen?

De verstandige mensen slaan nog steeds stoere taal uit. Ons Wopke verklaarde, heel christelijk appellerend, schouder aan schouder te staan met Oekraïne. Behalve natuurlijk als de vuisten gebruikt moeten worden. Maar dat zei hij niet.

“De gewone man wil dit niet. Ze werden het niet eens en wij moeten lijden,” zei een gewone man in de Oekraïne.

Verstandige mensen zijn er niet meer. Er wordt niet gesust.

Disclaimer: gratis te lezen, doneren kan natuurlijk ook:
vadertje.backme.org

Menno Voorwinde

Door schade en schande wijs geworden. Eigenwijze donder. Twijfelt aan alles in de wetenschap dat wijsheid begint bij twijfel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.