DekselIk heb ooit eens ergens gelezen dat één procent van de wereldbevolking ruim de helft van alle rijkdommen op aarde bezit. Ik heb daar zelf geen ‘onderzoek’ naar gedaan, dus ik weet dat niet zeker. Maar ik geloof het wel. Sterker nog: ik denk dat die ene procent stiekem nog veel meer bezit. Want stiekemerds zijn het. Anders wordt je niet zo onwaarschijnlijk rijk dat vele generaties na jou, dat geld nóg niet opkrijgen. Wat ik me wel afvraag is hoeveel procent van dat ene procentje bestaat uit Russische oligarchen? Ik vermoed op z’n minst de helft.

Hoe dan ook, er gaan duizelingwekkende bedragen in dat wereldje om.

Kort geleden heeft de Franse regering beslag gelegd op een plezierjacht van zo’n ‘garch’. Dat bootje kost maar liefst een half miljard. Dat is 500 miljoen! Vijf keer de opbrengst van giro555.nl. De onbevattelijke kloof tussen één rijke stinkerd en 17 miljoen goedgevige Nederlanders. Het bedrag dat gisteren werd opgehaald, hoe gigantisch ook in de ogen van de meesten, is voor de Garch peanuts. Hij zou het waarschijnlijk niet eens missen. En dat is op z’n minst schrijnend te noemen.

Ik kan me nog een tijd herinneren dat onze regering grootmoedig, voorafgaand aan een hulpactie, toezegde het opgehaalde bedrag te zullen verdubbelen. Ook dat idee is kennelijk aan fikse inflatie onderhevig. Met een schamele 15 miljoen draagt de regering een minidruppeltje bij op de uitgestrekte kokende plaat. Het bedrag zegt iets over hoe onze regering denkt over hulp aan een bevolking dat slachtoffer is van een nietsontziende tiran. En dat is schrikbarend weinig. Ongeacht de tot vermoeiens toe herhaalde loze kreet: ‘we veroordelen de daden van de heer Putin in de meest scherpe bewoordingen.’ Putin zal er niet van hebben wakker gelegen. Eigenlijk moet je bij elke ferme uitspraak van Rutte er gelijk achteraan denken: “…maar het mag niet teveel kosten.” Dan klopt het meeste wat hij zegt, en vervolgens doet, opeens wonderwel.

We schreeuwen de schande van de daken. Steeds weer. Bij elk vers onrecht. Maar er verandert zelden iets. Hoe komt het toch dat we altijd het onbevattelijke bevattelijk proberen te maken, in plaats van er iets aan te doen. Kosten nog moeite worden gespaard om verklaringen voor allerhande verrijkingen te vinden. Maar het logische gevolg: een eerlijker verdeling blijft (bijna) altijd uit. Het lukt ons niet eens om een paar miljoen terug te krijgen van een kwajongen met teveel voorraad aan mondkapjes. Hoe doen we dat dan met die garchen? En waar blijven de ‘goeie’ garchen uit het alom geroemde vrije westen? De Muskjes, de Sorosjes en de Gatesjes? Waarom kopen zij niet die jachten op en schenkt de regering die het jacht in beslag heeft genomen niet het ganse bedrag aan Oekraïne? Of aan bestrijding van vergelijkbaar onrecht? Waarom stoppen we bij het raken van de slechteriken om vervolgens niets goeds te doen met de opbrengst daarvan?

Ik kan daar slechts over speculeren. Redenen bedenken die allemaal al uitvoerig voorbij zijn gekomen in diverse media. Tot wanhoopskreten aan toe. Bottomline is dat slechts regeringen daadwerkelijk het verschil kunnen maken. Daar is doortastende wilskracht voor nodig. Onbaatzuchtigheid zelfs. Mondjesmaat zie ik dat besef groeien. Maar dat weegt niet op tegen de angstgedachte dat het te laat is. We lopen hopeloos achter met onze gebroken morele kompassen. Putin wacht niet, dat hoeft hij ook niet. Hij (lees: het Russische Leger) heeft geld en spullen genoeg en vanuit zijn kant legt niemand hem een strobreed in de weg. Dat zullen wij uit het ‘vrije westen’ moeten doen. Maar we zijn niet klaar voor Putin. Laat staan straks voor China.

Ik hoop het niet, maar ik vrees dat we de deksel snoeihard op onze neus krijgen gedrukt.

BASTAKWOOT #1
“Als je meer geld hebt dan je op kunt maken, ben je te laat begonnen met het weg te geven.”

Disclaimer: gratis stukkie, maar doneren mag ook hoor!
vadertje.backme.org

Menno Voorwinde

Door schade en schande wijs geworden. Eigenwijze donder. Twijfelt aan alles in de wetenschap dat wijsheid begint bij twijfel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.