StemterreurEen paar stukjes geleden schreef ik over mijn teleurstelling naar aanleiding van de radiostilte op een vraag aan de SP over hun stemgedrag bij een motie van Baudet. Het uitblijven van een reactie was het laatste zetje om mijn wankele vertrouwen in de politiek om te laten vallen. Ik ga niet stemmen. Althans deze keer niet. Ik ben flexibel, dus er kan van alles gebeuren. Ik schreef in dat eerdere stukje dat ik een haat-liefde verhouding heb met de politiek in het algemeen en de SP in het bijzonder. Omdat de SP verkoos mij te negeren verviel de laatste optie om te kunnen stemmen zonder een kater achteraf. Geen alternatieven voorhanden. Ik weiger op lokale partijen te stemmen want dat betekent tegelijkertijd een brevet van onvermogen voor de landelijke partijen. Mijn stem moet op z’n minst gaan naar een partij die zowel het grote goed dient als het kleine leed verzacht. En die zijn er momenteel niet.

Het zij zo.

Ik ben 58 jaar oud. Of jong. Wat je wilt. Nog nooit heb ik zoveel wanstaltige figuren in de politiek zien rondwandelen als de laatste jaren. Ze zijn incompetent, baantjesjager, eenmansfractie, boerin, narcist, christelijk hypocriet, fascistoïde of vergroeid met het pluche. Nog nooit eerder gaan lokale partijen zoveel stemmen binnenharken als dit jaar. Een teken aan de wand van het verzaken van de landelijke politiek. En dan het gore lef hebben mij te zeggen, correctie: sommeren, om te gaan stemmen. Wat denken ze wel niet? Arrogante, zelfingenomen betweters.

Behalve politici heb je ook nog klauwen vol met schrijvers, journalisten, presentatoren en allerhande influencers die om het hardst roepen dat je MOET gaan stemmen. Meestal direct gevolgd door de opmerking dat je ‘anders geen recht van spreken hebt.’ Idioten! Denken ze nu werkelijk dat de democratie er alleen maar is voor degenen die stemmen? Nee, stelletje kippeneieren, de democratie is er voor iedereen. Juist ook voor diegenen die – in de ogen van anderen – onbegrijpelijke paden bewandelen.

De schaamteloze dwingelandij druipt ervan af. Rutte die in een filmpje sommeert: Ga stemmen…ga stem-mennn! D’66 geeft zelfs een driedelig stappenplan:

En dat allemaal in de gebiedende wijs. Stemterreur. En ze doen het allemaal. Mensen die niet willen stemmen worden gedecimeerd tot een subcategorie binnen de samenleving. Geen recht van spreken. “Heb je gestemd? Nee? Dan moet je je bek houden!” Terwijl juist de vrije keuze omarmd zou moeten worden. Kijk naar jezelf voordat je een ander de maat neemt. Misschien ligt het wel aan JOU dat mensen niet gaan stemmen. Maar dat vereist natuurlijk handjes in eigen boezem. En zoals pijnlijk duidelijk is geworden in verschillende sectoren van ons ‘gave’ landje, doen we liever de handjes in andermans boezem. Bij voorkeur ongevraagd en zonder toestemming. Bovendien is het sleets. Sinds ik me kan herinneren wordt er op deze manier tegen (mogelijke) kiezers aangekeken. Nergens dringt het door dat de drammerige en betuttelende wijze waarop burgers worden aangesproken door de politiek, de potentiële kiezer wel eens nóg harder kan doen weglopen.

In een zichzelf hoogachtende democratie hebben niet-stemmers en stemmers evenveel recht om mee te praten waarover ze willen. Ongeacht wat politieke partijen daarvan vinden. Wat er vervolgens mee gebeurt, zal met de meerderheid der stemmen worden bepaald. Mits dit niet in strijd is met de door diezelfde democratie opgestelde (grond)wetgeving. Op persoonlijk vlak kan ik melden dat ik het spuugzat ben door mensen verteld te worden wat ik wel en niet mag en/of moet doen om ‘erbij te horen.’ En als ik mezelf daarmee verdacht maak, dan is dat een gebrek dat niet aan mij kleeft.

Ik stem graag. Maar dan moet je ’t wel verdienen.

P.S.: Bij voorbaat dank voor alle goedbedoelde adviezen die me naar aanleiding van dit stukje staan te wachten, maar laat maar zitten. Ik heb over alles zelf al nagedacht.

 

Bastakwoot #5
“De kortste weg naar een bestemming is hemelsbreed. Dat hoeft niet per se de juiste weg te zijn.”

Disclaimer: Gratis, voor iedereen. Maar doneren mag altijd:
vadertje.backme.org

Menno Voorwinde

Door schade en schande wijs geworden. Eigenwijze donder. Twijfelt aan alles in de wetenschap dat wijsheid begint bij twijfel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.