Duivels DilemmaBinnen een jaar tijd is het gebruik van de term ‘duivels dilemma’ behoorlijk trending geworden. Voor elke probleem(pje) wordt het ‘duivels dilemma’ er aan de haren bijgesleept. Dat doet de term geen goed. Door ‘m te gebruiken voor futiliteiten devalueert hij sneller dan de roebel. Waar de term zeker voor gebruikt mag worden is de oorlog in Oekraïne. En om daar meteen maar even tot de kern in te zoemen: wat te doen met Putin? Moeten we als NAVO Oekraïne actief gaan beschermen? Dus ook in de lucht? Moeten NAVO troepen gestationeerd worden in Oekraïne? En wat gebeurt er dan als je dat doet? En wat gebeurt er als de NAVO het niét doet? Allemaal vragen waarvan we naar de antwoorden slechts kunnen gissen. Het dilemma laat zich schitterend vangen tussen de angst van Rob de Wijk en bravoure van Pieter Cobelens.

De meningen van die twee staan lijnrecht tegenover elkaar.

Vanochtend las ik de column van Marcel van Roosmalen in het NRC en hij had het ook al over de tegenstelling tussen Rob de Wijk en o.a. Pieter Cobelens. De wanhoop die Marcel bij Rob ziet, zie ik ook. Pieter Cobelens ziet hij als typetje of acteur. Zover was ik bij Cobelens nog niet. Ik ben nog te druk met het verwerken van zijn stugge houding en spottend lachje dat op zijn mond ligt bestorven. Hij heeft iets onmiskenbaar arrogants. Maar goed, het zijn deskundigen.

Een tijdje terug schreef ik een stukkie waarin ik mijn waardering voor de benadering van Beatrice de Graaf niet onder stoelen of banken stak. Ik luister graag naar haar. Als er iemand is die erop los mag duiden dan is zij het wel. Zij doet gedegen onderzoek en komt vaak met verrassende conclusies. Ze heeft een grondige en geloofwaardige analyse van Putin gemaakt. Ik deel haar mening dat Putin denkt dat hij de bewaker is van de ‘Russische ziel’.

Hoe dan ook.

Tientallen experts heb ik al aangehoord. Niet alleen over Putin maar ook over zijn invasie, de redenen, de helden van Putin. Allemaal doordachte meningen en soms prachtige verhalen. De conclusies zijn eensluidend. Alle experts – die tot in den treure elke avond weer aanschuiven in de diverse talkshows – zijn het erover eens dat Putin een dictator is die niets maalt om andermans leven en slechts één doel voor ogen heeft: het herstellen van het aloude glorieuze Russische Imperium.

Tot zover de gelijkgestemdheid.

Wat rest is de beslissingen die genomen moeten worden om de wereld, inclusief Oekraïne, te beschermen tegen Putin. Rob de Wijk wil dat elke actie zorgvuldig wordt gewogen, omdat Putin elke beweging als een agressieve daad van de NAVO kan zien. Als dat gebeurt gaat het volgens Rob mis en lopen we grote kans op een oorlog tussen de NAVO en Rusland. Dat betekent WOIII en mogelijk algehele destructie van de aarde door kernwapens. Met andere woorden: bemoei je niet met het conflict door mee te gaan vechten. Cobelens ziet dat anders. Hij vindt dat we ons niet moeten laten piepelen en Putin duidelijk onze spierballen moeten laten zien.

Het is een groteske grounhog day vertoning geworden met elke dag dezelfde meningen. Zo af en toe wordt de marmot vanaf een andere kant gefilmd, maar daarmee is de rek wel uit de variatie. Uiteindelijk is er maar één conclusie mogelijk. We weten het simpelweg niet. Elke duiding, hoe briljant ook, blijft giswerk. Logica wordt regelmatig geloochenstraft. We weten niet of Putin terminaal ziek is, of dat hij alleen mentaal ‘misleid’ is. We weten niet in welke waan hij leeft. Van welke informatie hij zich voorziet. Hoe hij in het leven staat. Hoe hij uit het leven wenst te vertrekken. Het kan maar zo zijn dat hij denkt: “ik dood, dan de wereld ook.”

Het is het duivels dilemma is zijn zuiverste vorm. Onoplosbaar. Of we achteraf de juiste beslissingen hebben genomen zullen we óf maar héél kort beseffen, of nog heel lang van kunnen nagenieten. Want in tegenstelling tot wat de algemene bewering is: niet elke oorlog eindigt aan de onderhandelingstafel. Hoe wrang het ook klinkt, maar Putin beslist hoe deze oorlog eindigt.

Ik hoop aan die hele lange tafel.

Disclaimer: gratis te lezen, doneren? Graag! Maar wel snel, want voor je het weet is het oorlog…
vadertje.backme.org

Menno Voorwinde

Door schade en schande wijs geworden. Eigenwijze donder. Twijfelt aan alles in de wetenschap dat wijsheid begint bij twijfel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.