Kort Zicht



We maken het ze ook wel makkelijk. De populisten. Het regent stemmen bij tussentijdse peilingen voor populistische partijen. Mede door een falende overheid en met een flinke zet in de rug van doorgeschoten wokeïsten. Want laten we wel wezen: ultrawoke haalt het bloed onder je nagels vandaan. Overal moeten we voor op de vingers worden getikt. Onder de mantel der maatschappelijk betrokkenheid, dan wel maatschappelijke verantwoordelijkheid, trekt wokeminded Nederland met opgeheven wijsvingertje door het land. En dan bedoel ik niet de doorsnee wokie. Dat zijn meestal heel aangename mensen die gewoon in hun directe omgeving meer dan gemiddeld opletten wat ze doen en stilstaan bij eventuele gevolgen. In bescheiden stilte. Bewust omgaan met je omgeving. Niks mis mee. Maar bij sommigen wordt het een religie. En dan bedoel ik niet de milde, gematigde stroming, maar de fanatieke stroming die altijd bij elke religie is terug te vinden. Mensen vinden het niet leuk om op hun vingers te worden getikt. Zeker niet in de frequentie waarin het nu gebeurt. Daar komt nog eens bij dat als de groep fanatiekelingen het niet bevalt wat je doet, je zomaar gecanceld kunt worden. Daarbij aangetekend dat de cancelculture overigens niet uitsluitend voorbehouden is aan woke.

Persoonlijk heb ik daar geen last van. Ik heb me nooit veel aangetrokken van wat mensen van me vinden en ik heb ook geen baan die kan worden afgepakt. Er zijn helaas genoeg gevallen bekend waarin dat wel het geval is. Mensen die niet volgens de opgedrongen mores leven of die een afwijkende mening luidkeels durven te verkondigen zijn vaak de lul. Er zit een ranzig en goedkoop soort wraakgevoel achter. ‘Denk als ons, anders deug je niet en maken we je kapot.’ Vaak werkt het ook nog. Er zijn meer lafaards dan je op het eerste gezicht zou vermoeden (mensen die eieren voor hun geld kiezen, kun je ze ook noemen). Om nog maar te zwijgen over bedrijven die lafhartig buigen voor elke mening als het ze maar geen reputatieschade (lees: financiële schade) oplevert.

Vergis je niet. Ik heb de wokies tien keer liever dan de (extreem)rechtse ‘politici’ met hun populistische gewauwel. Behalve slaapverwekkend (elke dag hetzelfde goedkope verkooppraatje) is het gevaarlijk. Het ontbreekt zowel de politici als de gemiddelde kiezer aan inzicht om te beseffen hoe gevaarlijk precies. Een godwinnetje is, geloof ik, ook al niet meer zo slim om te maken. Dat zou de gebruiker ongeloofwaardig maken. Ik maak hem toch: Adolf is democratisch gekozen, na lange tijd in de marge te hebben gezworven en door de gevestigde politiek te zijn verguisd en weggehoond. Of doodgezwegen. Stug ging hij door met z’n populistische prietpraat. Het ging slecht met het land en mooie beloftes doen wonderen. Het volk raakte gecharmeerd. De rest is geschiedenis.

Het is kort door de bocht en de vergelijking loopt makkelijk mank. Onderuit halen is makkelijker dan ergens van leren. Dat neem ik allemaal voor lief en ter harte. Laat onverlet dat de opkomst van populistisch extreemrechts meer dan zorgelijke vormen aanneemt en angstvallig veel gaat lijken op het Duitsland van vlak voor WOII. In tussentijdse metingen staan drie (ultra)rechtse partijen bovenaan. VVD, PVV en BBB. Met flinke winst in het verschiet voor duikbril Joost en z’n JA21 en van huisjesmelker Haga met BVNL. De bruinhemden van FDF (Farmers Defence Force) kondigen harde acties aan. Het volk is ontevreden en dan komt het blikveld niet verder dan de lengte van de neus. Tot het te laat is. Maar dan zijn de verschrikkingen niet meer tegen te houden.

Sinds de tweede wereldoorlog is het democratieën in de gehele wereld niet gelukt een passend antwoord te vinden tegen ‘vijandige overnames’ vanuit de democratische arena. Misschien is er wel helemaal niet zo goed over nagedacht en zijn we onderuitgezakt in onze welvaartsstaten die vaak samenvallen met democratieën. Er moet een systeem denkbaar zijn dat in werking treedt bij een dreigende overname van een land door een dictator. Zelfs als dat systeem voor even ondemocratisch is. Anders bepaalt een overheid wie straks gecanceld gaat worden.

En die zie je nooit meer terug.

Disclaimer: gratis te lezen, delen wordt gewaardeerd en doneren al helemaal:
vadertje.backme.org

Menno Voorwinde

Door schade en schande wijs geworden. Eigenwijze donder. Twijfelt aan alles in de wetenschap dat wijsheid begint bij twijfel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.