Kut

Vroeger was alles beter? Nee, vroeger was alles net zo kut als nu. En waarom? Omdat we nog net zo achterlijk zijn als vroeger en we helemaal niks leren van onze (recente) geschiedenis. We klagen steen en been en ondertussen staan de partijen die ons land nóg kutter gaan maken op één, twee en drie in de peilingen. VVD, BBB en PVV. Het toont maar weer eens aan wat een enorme achilleshiel de democratie heeft. Daar kan ik wel over doorzeuren (en dat zal ik op ander moment ook zeker weer doen), maar een beter systeem hebben we niet. Dus rest mij te blijven hameren op wat er misgaat als we onze ogen sluiten en nog maar luisteren naar het grommen van de onderbuik.

Even terug naar nog niet zo heel lang geleden. De jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw.

Toen was er al eens een opleving van onderbuikpopulisme (is er eigenlijk een ander soort populisme?). We hadden een Boerenpartij, van Boer Koekoek (echt waar, jongelui) en ook een paar nationalistische partijen zoals de CP en de Volksunie. Van respectievelijk Janmaat en Glimmerveen. En allemaal waren ze eventjes populair. Het enige dat misschien een beetje beter was aan ‘vroeger’, was het corrigerend vermogen van volk en politici, dat ervoor zorgdroeg dat deze onwelriekende partijen binnen afzienbare tijd weer van het toneel verdwenen. De Volksunie is zelfs verboden vanwege openlijke uitingen van fascistoïde sympathieën. NSB remastered, zeg maar. Wat er nu dreigt mis te gaan is het onvermogen van volk en volksvertegenwoordiging om zichzelf en de kiezer ervan te doordringen dat kiezen met het hoofd moet en niet met lager gelegen delen.

Al twaalf jaar hebben we een VVD premier die voor visie aan een nieuwe bril denkt. Dat de VVD voor Rutte nooit een noemenswaardige rol in ’s lands regeringen mocht spelen blijkt een wijze keuze. Achteraf. Toch gaan ze, ondanks verlies, weer de grootste kutpartij van dit kutland worden. Het is helemaal niet ondenkbaar dat die glibberbril straks weer premier wordt en, nog erger, als vice premier een stikstof ontkennende ma flodder met een koe om haar nek erbij krijgt. Dan is de PVV weer de grootste oppositiepartij die vanaf de zijlijn iedereen die niet op z’n minst uiterst rechts is ongehinderd verrot kan schelden. Met in z’n kielzog de bruinhempjes van FvD die op z’n Goebelsiaans alles wat intellect verraadt systematisch verdacht zal blijven maken. JA21 zal waarschijnlijk mest slurpen om mee te kunnen liften op het succes van trekkertrut Lientje. Volgens goed voorbeeld van Gertje ‘Gomorra’ Segers, zeg maar.

En links? Welk links? Die bekvechtende kleuters op de rand van de afgrond? Oh, die. Die gaan rustig verder zichzelf te marginaliseren. Net als D’66. Als een baby met een scheermes. Bloederig en steeds kleiner wordend. Te beroerd om zich te verenigen en een vuist te maken tegen rechtse wildgroei. Prioriteiten stellen is een kunst die Links al een tijdje kwijt is. Er is werkelijk geen enkele politicus waar ik mijn handen voor in het vuur durf te steken. Dus krijgen we wat we verdienen. Hoe achterlijker het volk, des te slechter de regering. En andersom. Het is een vicieuze cirkel.

En die is driedimensionaal gegaan. Hiep hoi. Kut.

Disclaimer: Gratis stukje. Doneren en delen? Graag!
vadertje.backme.org

 

 

Menno Voorwinde

Door schade en schande wijs geworden. Eigenwijze donder. Twijfelt aan alles in de wetenschap dat wijsheid begint bij twijfel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.