Achilleshiel

In een gezonde democratie krijgen alle meningen de ruimte. Zelfs meningen die de democratie geen goed zullen doen. Dat is de achilleshiel van de democratie. Maar ook gelijk de kern van diezelfde democratie. In een stabiele democratie zullen meningen die de democratie geen goed willen doen, geen vaste grond onder de voeten krijgen bij het volk. Of in ieder geval ruimschoots onvoldoende. Bij een op drift geraakte democratie wordt het beoordelingsvermogen van de bevolking aangetast. En dat is wat er volgens mij nu gebeurt in Nederland. Nog nooit hadden we zoveel partijen/partijtjes in het parlement. Nog nooit hadden populisten zulke stevige voeten in de grond als nu. Nog nooit was de bevolking zo blind voor de toekomst die ons te wachten staat. Aan de hand van de geschiedenis is die niet echt heel moeilijk te voorspellen.

Bedreigingen aan het adres van politici zijn aan de orde van de dag. Elke politieke tegenstelling ontaard in dreigementen. Veel daarvan door anonieme lafaards op social media. Dat gebeurt zowel op de linker- als de rechterflank. Het vervelende is dat (populistische) stukjesschrijvers dit als paradijs zien. Op zich logisch want dan kan er naar hartenlust afgezeken worden wat door de doelgroep afgezeken dient te worden. Hoe meer tegenstellingen, hoe meer stof tot teksten. En daar gaat het hard aan toe. Van fatshaming tot misogynie, van ‘klimaatgekkies’ tot geloofshaat. Alles waarvan men denkt dat het ongewenst is in het eigen leven, moet buiten de deur worden gehouden. Dan bestaat het niet. Populisten snappen dit principe maar al te goed. Of ze nu stukjes schrijven, zich journalist noemen of politicus zijn. Hoewel goed voor het eigen verdienmodel, is de uiteindelijke schade nauwelijks te overzien. Door tegenstellingen – vaak onterecht – aan te wakkeren wordt de democratie aan het wankelen gebracht. Het welbekende sneeuwbaleffect.

In een samenleving waar veel mensen de weg kwijt zijn en die zich daardoor aangetrokken voelen tot radicalisering, zou het wenselijk zijn als mensen met invloed het overzicht houden en sussende woorden prediken. Het tegenovergestelde gebeurt. Meestal ter eer ende glorie (en de portemonnee) van zichzelf. We zitten in het oog van de storm en de wind gaat een keer liggen. Dan donderen we met een doodsmak op de grond. “Zie je wel” is dan te laat.

Het meest storende en onverkwikkelijke is dat deze ontwikkeling ons niet plotseling overkomt. Het heeft gestaag aan relevantie gewonnen. En niet alleen in Nederland, maar bijna overal in Europa. Met steeds groter gemak wordt naar ondemocratisch middelen gegrepen om democratische rechten op te eisen. Haatzaadjes zijn overal geplant. En het ontkiemt. Het nare van haat is, is dat het overdrachtelijk is. Als mensen (populisten) maar vaak en hard genoeg roepen dat het allemaal de schuld is van immigranten, wetenschappers, liberalen, socialisten (links tuig) enzovoort, dan komt die boomerang een keer terug. Sinds de opkomst van Wilders krijgen steeds vaker (gevestigde) groepen de schuld ergens van. Was het bij de PVV voornamelijk de schuld van buitenlanders. Bij Haga, BBB, JA21 en geestverwanten is het vaak de wetenschap en de main stream media (msm) die het moet ontgelden. De meest idiote complottheorieën worden aan die zijde van het politieke spectrum nauwelijks nog in twijfel getrokken. Integendeel. Studies worden ontkend en gerespecteerde wetenschappers worden in twijfel getrokken en tribunalen in het vooruitzicht gesteld. Andere groepen zien daar hun rechtvaardiging in om buiten de democratie te treden met hun protestacties. Zie de FDF en hun levensgevaarlijke manier van actievoeren. Je kunt erop wachten dat zoiets een reactie gaat ontketenen. Lientje (onder andere) heeft het zaadje van de twijfel gezaaid en nu komen de kruisbestuivingen in haar tuintje terecht.

De BBB voorvrouw wordt bedreigd. Een nieuw dieptepunt in ons op drift geraakte democratie. Het is een vicieuze cirkel die aan verwoestende kracht toeneemt. De storm die pas luwt als de democratie is vernietigd. Er komt een moment dat alleen nog maar ondemocratische middelen de democratie van de ondergang kunnen redden. Maar dan is hij eigenlijk al ter ziele.

Ik sluit af met een oproep aan een ieder die denkt de democratie te kunnen misbruiken voor de eigen agenda: blijf binnen de kaders van de door ons allen gekoesterde democratie. Bedreigingen van welke soort en van welke zijde dan ook zijn uit den boze. Doe het niet.

In naam van de achilleshiel van de samenleving; de democratie.

Disclaimer: gratis, delen en doneren is aardig:
vadertje.backme.org

Menno Voorwinde

Door schade en schande wijs geworden. Eigenwijze donder. Twijfelt aan alles in de wetenschap dat wijsheid begint bij twijfel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.