Nageboorte

Hoekstra laat nog maar eens op een zeer wanhopige manier zien hoe overbodig het CDA zichzelf heeft gemaakt. De huidige leiders der christelijke draaikonterij komen er niet meer mee weg. Het ontbeert ze aan meesters in de leer als Lubbers en vooral Van Agt. Waar Van Agt zijn tegenstanders horendol kon maken met oneindige volzinnen, gelardeerd met oudhollands taalgebruik moet zijn politieke nageboorte het doen met modieuze (?) schoenen, een fout T-shirt en een semi-stoer baardje. In het besef dat het niet voldoende zal zijn, legt Hoekstra een bom onder het door hemzelf medeondertekende regeerakkoord. Hoekstra doet daarmee een poging de naderende vrije val bij verkiezingen te keren. In de hoop de plattelandskiezer (de boer en boerin) weer terug naar het CDA te doen laten keren.

Vanwege de, mede door Hoekstra ondertekende, stikstofafspraken die de agrariërs in het verkeerde keelgat zijn geschoten gaat het restant CDA-kiezers nu massaal op BBB stemmen. Populisme is hot, dus BBB stijgt enorm in de peilingen en wedijvert met de PVV om de tweede plek achter de VVD. Die op zijn beurt wederom de grootste zal blijken. Het gedachtengoed van ‘eigen portemonnee eerst’ staat nog fier overeind. Hoekstra moet zelf beseffen dat dit een wanhoopsdaad is. Niemand in de juiste geestesstaat probeert kiezierszieltjes te winnen in een doodbloedende, van Europese subsidies afhankelijke sector. Die ook nog eens vol blijkt te zitten met mensen die er, op z’n zachts gezegd, bedenkelijke politieke ideeën op na houden.

Als zijn missie (het uitstellen van stikstofdoelen) slaagt, is dat een nederlaag voor de democratie en het zoveelste dieptepunt in het Binnenhofse Konkelkasteel. Wat je ook hebt gestemd en wat je van welke partij dan ook vindt, het maakt niet uit. Het gaat hier om essentiële spelregels. Ik hoef niemand te herinneren aan het pijnlijke proces dat uiteindelijk heeft geleid tot dit regeerakkoord. Daarin staan een aantal zaken die niet voor vrije interpretatie vatbaar zijn. Waaronder de aanzienlijke reductie van stikstofuitstoot in – uiterlijk – 2030. Als je daar je handtekening onder hebt gezet, dien je je eraan te houden. Geen ‘ja maar’. Simpel en duidelijk.

Met zijn acties, in gang gezet door het inmiddels bekende artikel in het AD, laat Hoekstra duidelijk zien dat hij lak heeft aan het landsbelang, gemaakte afspraken en ergo: de democratie. Hij laat pijnlijk duidelijk zien dat het hem uitsluitend is te doen om het partijbelang van het CDA. Het is laf, oncollegiaal, kortzichtig en dient afgestraft te worden. De wereld staat in brand. Het vuur slaat wild om zich heen en laat ook Nederland niet ongemoeid. Een ongekende energiecrisis, oorlog op het Europese continent, opkomst van allerlei extremistische groeperingen in en buiten de politieke arena, watertekorten door extreme droogte, massaal uitstervende diersoorten, smeltende ijskappen en ga zo maar door.

Vandaag zal Hoekstra het vuur aan de schenen worden gelegd in het parlement. De VVD was ‘not amused’ en D’66 woest. Zij roepen om het hardst dat het regeerakkoord overeind dient te blijven. Maar laten dat nu uitgerekend de twee partijen zijn die zelf een nogal bedenkelijke reputatie hebben als het gaat om het nakomen van gemaakte afspraken. Hoekstra maakt het niet uit. De wereld kan immers niet ten onder gaan zonder het CDA.

Het is de nageboorte die wanhopig vastklampt aan zijn overbodig geworden bestaan.

Disclaimer: gratis stukkie, donaties zijn welkom via:
vadertje.backme.org

Menno Voorwinde

Door schade en schande wijs geworden. Eigenwijze donder. Twijfelt aan alles in de wetenschap dat wijsheid begint bij twijfel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.