Maffia

“Een criminele organisatie in de zin van het Nederlands strafrecht is een groep mensen die samenwerkt met het oogmerk misdrijven te plegen.”

Dat is één van de eerste zinnen die je tegenkomt als je googelt op ‘criminele organisatie’. Dat deed ik nadat voor de zoveelste keer een ‘vertegenwoordiger’ van een boerenorganisatie aan een talkshowtafel z’n zegje mocht doen. Dit keer was dat, ook alweer voor de zoveelste keer, Kemp van Agractie. Aan hem, een erkend hardliner, werd nota bene gevraagd wie minister Staghouwer zou moeten opvolgen. Door de veelheid van nieuws over boeren en hun manier van actievoeren dringt zich steeds vaker een nogal theatrale vergelijking aan me op.

Dat is de filmklassieker The Godfather naar het boek van Mario Puzo. En dan met name aan de fragmenten uit het drieluik waarin Michael Corleone (Al Pacino) de ‘organisatie’ richting enige legitimiteit probeert te duwen (hij mag zelfs op bezoek bij de Paus). Hoewel het een heroïsch en aangedikt verhaal is, schuilt er meer dan een ongemakkelijk voelende waarheid in. De beruchte maffia families zijn alles behalve verzonnen. En allemaal hebben ze takken naar de ‘bovenwereld’ om geld wit te wassen en de schijn van legaliteit op te houden. Omdat de oorspronkelijke families hun wortels hebben in Italië, geloven ze allemaal in God Almachtig. Zelf doen ze alles wat de Lieve Heer verboden heeft maar eisen ondertussen wel dat hun vergeving wordt geschonken door de vertegenwoordigers van het Hemelse Koninkrijk op Aarde. Liefst zonder de spijtvoorwaarde.

De activiteiten van de maffiafamilies kennen geen beperkingen. Hoewel de oorspronkelijke baas van de Corleone familie de handel in drugs afzwoer, is dat schip in de echte wereld reeds lang geleden vertrokken en gezonken. Alles waar snel grof geld mee valt te ‘verdienen’ zonder daarbij horende lasten te betalen worden wereldwijd uitgerold. De gedachte aan dit epos werd verder gevoed door een bericht in het NRC over het intrekken van de uitzonderingspositie die de Nederlandse boeren binnen de EU genieten met betrekking tot het uitrijden van mest. Dit betekent een behoorlijke kostenpost omdat de mest professioneel moet worden afgevoerd en niet meer over het eigen land mag worden uitgereden. Ze worden daar overigens ruimschoots voor gecompenseerd. De uitzonderingspositie raken de boeren kwijt omdat al jarenlang de milieudoelen niet worden gehaald. Dat hebben boeren aan zichzelf te danken omdat ze zelf ‘creatief’ omgingen met de mestboekhouding waardoor de kwaliteit van, met name, de Nederlandse wateren hollend achteruit ging.

Een andere doorn in het Europese oog waren de talloze berichten over het illegaal dumpen van mestoverschotten. Tot wel 25% van de productie. In Noord Brabant en Limburg werd het vaakst illegaal gedumpt mestoverschot aangetroffen. Het is precies dat korte termijn winstoogmerk waarmee de boer zichzelf in de vingers snijdt. Als de EU eenmaal besluit om een tegemoetkoming in te trekken moet je het wel heel bont hebben gemaakt. De boeren bijten de hand die hen voedt. Boeren schreeuwen moord en brand bij de minste geringste kostenverhoging, maar vergeten daar ALTIJD bij te vermelden dat ze een godsvermogen aan subsidies ontvangen ter compensatie. Ook al dankzij de door hun zo verfoeide EU. Zonder die EU zou geen enkele boer in Nederland overleven.

Maar wat heeft dat met The Godfather te maken?

Illegaal storten van drugsafval, intimidatie van bewindslieden, gewelddadige acties om angst in te boezemen, sympathie trachten te verkrijgen onder de bevolking. Schijn ophouden van legitimiteit. Allemaal standaard maffiapraktijken.

Illegaal storten van mestafval, intimidatie van bewindslieden, brandstichten op en langs openbaren wegen, sympathie trachten te verkrijgen onder de bevolking. Zich vertegenwoordigd zien en legitimiteit ontlenen door BBB, FDF, Agractie. Allemaal standaard boerenpraktijken.

De Maffia heeft allang het stempel van criminele organisatie.

Disclaimer: mijn mening is gratis, donaties worden gewaardeerd
vadertje.backme.org

 

 

Menno Voorwinde

Door schade en schande wijs geworden. Eigenwijze donder. Twijfelt aan alles in de wetenschap dat wijsheid begint bij twijfel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.