Energie

Een paar jaar geleden is mijn huurhuis gerenoveerd. Kosten en moeite zijn zoveel mogelijk bespaard. Woningbouwverenigingen staan er niet om bekend dat ze bakken met geld uitgeven om kwaliteit aan het plebs van hun huurdersleger te leveren. In tegenstelling tot het kabinet, nota bene, komt woningbouwvereniging Dudok pas volgend jaar met verdere energiebesparende maatregelen. Zoals zonnepanelen. Nu woon ik al zo’n twintig jaar in een huis dat gebouwd is in Dudokstijl tussen de jaren 1917 – 1919. En wat je ook doet. In een huis dat zo oud is, is het in herfst en winter altijd wel koud, vochtig en/of tochtig. Het soort kou dat je voelt als je in de herfst buiten loopt met natte sokken in je schoenen. Eenmaal koud, dan ben je koud tot op het bot. Omdat ik, behalve een koukleum ben, ook nog eens smalle aderen door mijn voeten en handen heb lopen, is er maar weinig voor nodig om spierwitte en ijskoude handen en voeten te krijgen.

Zie dan nog maar eens warm te worden.

Om die reden had ik altijd de verwarming vrij hoog staan. Het is namelijk alles behalve een pretje als je om de haverklap kramp in tenen en vingers hebt wegens te weinig bloeddoorstroming. Voor het eerst in mijn leven kies ik deze herfst en winter voor kramp. Ik heb niet genoeg munten om een andere keus te hebben. Daar kan ik best boos om worden, maar dat probeer ik niet te doen. Geheel in het kader van de energiebesparing. Boos worden kost veel energie. Ingehouden woede ook, dus druppel ik maar gedoseerd wat om me heen. Maar, tjongejonge, het wordt me niet makkelijk gemaakt. Erupties liggen steeds nadrukkelijker op de loer. Decennia lang hebben (Europese) regeringen de boel de boel gelaten met betrekking tot Russisch gas. Ze hebben zich laten blinddoeken door rookgordijnen van klinkende euro’s.

Die hebzucht heeft geleid tot het wegmoffelen van scenario’s zoals die zich nu voltrekken. Gas als oorlogsmiddel. Twee miljoen gezinnen in Nederland die onder de armoedegrens terechtkomen. Ellende die Europees leiderschap en masse over zichzelf heeft afgeroepen. Alleen al door afhankelijkheid toe te staan van een manische Russische potentaat. Waarschijnlijk is er vaak het compleet ongegronde “het zal zo’n vaart wel niet lopen (…)” -argument gebezigd. Hoe dan ook. Regeren is vooruitzien. Op z’n minst iets verder dan de plaatselijke opticien. De conclusie is niet moeilijk te trekken dat het sowieso niet verstandig is om een half continent afhankelijk te laten zijn van één wispelturige hoofdleverancier.

Dat is iets om boos over te worden. Op de overheid. Want zij zijn door ons gekozen om ons juist voor dit soort ellende te behoeden. En dat is niet gebeurd. Wat er wel gaat gebeuren, is dat diezelfde overheid de arrogantie heeft haar inwoners op te laten draaien voor de gevolgen en het te verpakken als hulp. Ik doel hiermee met name op de ‘lening’ van Jetten. Met z’n “we laten niemand in de kou zitten”. Hij gaat ervoor zorgen dat mensen die hun torenhoge energierekening niet meer kunnen betalen niet worden afgesloten. Deze winter. Zij ‘mogen’ dan een lening afsluiten bij de energieleverancier die ze op termijn moeten terugbetalen. Rooier krijg je die lap niet die voor mijn ogen wordt gehouden! Wat een volksverlakkerij. Door gebrek aan visie – maar waarschijnlijker door onwil – van de overheid, zit een bizar groot gedeelte van de bevolking in de armoede. En dan kunnen ze er nog eens zelf voor opdraaien ook. Waar haal je het gore lef vandaan. Ga je schamen, dan geef je tenminste nog een beetje warmte af. Betaal die nota’s, minister Jetten.

Zie het maar als herstelbetalingen. Met excuusbrief erbij, graag.

Disclaimer: mijn stukjes zijn altijd gratis te lezen, maar donaties zijn zeer welkom en kunnen worden gedaan via:
vadertje.backme.org

 

 

Menno Voorwinde

Door schade en schande wijs geworden. Eigenwijze donder. Twijfelt aan alles in de wetenschap dat wijsheid begint bij twijfel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.