Delegatie

Rutte heeft er weer een one-liner bij: “Als je er niet bent, kun je het er ook niet over hebben.”

Dat heb ik hem gisteren in verschillende nieuwsuitzendingen horen zeggen en gaat natuurlijk over de mensenrechten in Qatar en, meer specifiek, over het negeren van de wens van de tweede kamer om geen delegatie naar het WK voetbal aldaar te sturen. Hij had nog een hele rij kutsmoesjes die moesten vergoelijken dat het kabinet toch het besluit had genomen om dat wel te doen. De mensheid evolueert, maar de leugens blijven hetzelfde. Min of meer hetzelfde riedeltje werd afgewerkt in 1978 toen het WK in het dictatoriale Argentinië plaatsvond.

Denken ze nu echt dat we gek zijn? Of achterlijk? Of allebei?

Alsof je bij een WK moet zijn om mensenrechten aan te kaarten. Wat een onzin. Zevenduizend doden door slavenarbeid en wij zullen dat wel even ter sprake brengen bij een Emir die volkomen schijt heeft aan de wereld en zijn ballen uit z’n jurk lacht om een kwibus als Rutte. Nee, meneer Rutte, daar trappen we niet in. U heeft Qatar voor andere zaakjes nodig. Zaakjes die naar olie stinken. U gaat zeker niet uw vingers branden door op de teentjes van de machthebbers te gaan staan.

Die zevenduizend doden is natuurlijk een tragedie. Medeleven voor de families enzo, maar het leven gaat door, nietwaar? We moeten er namelijk wel voor zorgen dat wij, in het koude Holland, er straks nog warmpjes bijzitten. En de makkelijkste weg is dan gewoon een beetje omhooglikken bij de machtige energiebezitters. Tja, die mensenrechten, vooral van gastarbeiders is wel een dingetje maar dat mag de pret niet drukken. Iedereen gaat toch?! Nou dan!

Je weet maar nooit wat voor moois hieruit kan voortkomen. Ja, ook voor mensenrechten, natuurlijk. Dat bedoel ik!

Het is te triest voor woorden. Dat je jezelf zo verlaagt door met massamoordenaars in gesprek te willen gaan. En dan nog niet eens over de massamoorden (want dat zijn de ‘bedrijfsongevallen’ bij de bouw van de stadions), maar over geld gerelateerde belangen. En dan een mooi dealtje binnenhalen waardoor je straks kunt zeggen: “kijk, dat hebben we toch maar mooi voor elkaar gekregen.” De meeste van ons zijn dan al de verontwaardiging weer voorbij en staan juichend aan de kant. En u, meneer Rutte, weet dat natuurlijk.

Voordat het zover is en iedereen zich weer in alle hypocrisie gaat laven aan ‘het WK-gevoel’, of nog erger het ‘oranjegevoel’ wil ik u, meneer Rutte, nog even meegeven dat u helemaal geen delegatie naar Qatar hoeft te sturen om het over wat dan ook te hebben. U kunt gewoon even bellen met mevrouw Kamstra, onze ambassadeur aldaar en haar opdracht geven al die prangende agendapunten aan te kaarten. En dan kunt u, of uw delegatie, in de luwte al die verschrikkingen van hun regime aankaarten.

Maar doe in vredesnaam niet alsof we achterlijk zijn.

Disclaimer: gratis te lezen, doneren is fijner en kan via:
vadertje.backme.org

Menno Voorwinde

Door schade en schande wijs geworden. Eigenwijze donder. Twijfelt aan alles in de wetenschap dat wijsheid begint bij twijfel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.