Roulette

Ik kwam vanochtend een kort, maar triest bericht tegen op RTLnieuws. Een knul van 12 jaar jong is omgekomen omdat hij Russisch roulette had gespeeld met leeftijdsgenootjes. De precieze toedracht stond er niet bij. Het gebeurde in de plaats Jackson, Mississippi, Verenigde Staten. Waar anders dan in de VS? Ik stel me zo voor dat één van de jongens de revolver van z’n vader had ‘geleend’ en op internet een fragment uit The Deerhunter had gezien, waar Christopher Walken, tot hij zichzelf uiteindelijk voor z’n kop knalde, de koning van het spelletje was. Of iets dergelijks. Maar dat was een film. Een jongensbrein van twaalf jaar kan dat onderscheid moeilijk(er) maken. Die ziet vooral de spanning van het spel. De eventuele gevolgen zijn een abstract begrip. En al helemaal in een land waar wapens dusdanig zijn genormaliseerd, dat niemand er nog van opkijkt als een man met drie revolvers aan z’n riem een broodje bij de plaatselijke bakker gaat halen (dit is niet verzonnen, ik heb de foto’s gezien).

Vele (democratische) presidenten hebben geprobeerd om wapens uit het dagelijks leven van de amerikaanse burger te bannen. Telkens weer bleek de NRA (National Rifle Association) te machtig. Dus staat het tweede amendement nog steeds ongemoeid in de amerikaanse grondwet. Al sinds 1791. Omdat elke poging om daar verandering in te brengen op de klippen is gelopen, bereiken ons met veel te grote regelmaat trieste berichten als hierboven genoemd. Doorgedraaide jongeren die hele klaslokalen uitmoorden. Homofoben die gaybars aan flarden schieten. Moorden, door haat ingegeven, op gekleurde medeburgers. Gewapende overvallen/berovingen. Noem maar op.

Daar tegenover staat eigenlijk maar één argument: Het recht om jezelf en je bezittingen te beschermen.

Dat weegt natuurlijk helemaal niet tegen elkaar op. Simpelweg omdat excessen niet te voorkomen zijn op het moment dat je dodelijke wapens toegankelijk maakt voor bijna iedereen. De zelfbenoemde ‘leider van de democratische landen’ is wat dat betreft alles behalve een gidsland. Als het dat al is, dan vooral in negatieve zin. Want veel uit de VS komt overwaaien naar Europa. Ook dit werelddeel wordt inmiddels regelmatig gegeseld door gewapende excessen die verdacht veel lijken op de moordpartijen uit de VS. Het meest gekmakend is wel dat het niets uit lijkt te maken hoeveel van dit soort incidenten er plaatsvinden. Hoeveel mensen er sterven. Hoewel de publieke opinie iets aan het verschuiven is, is de macht van de NRA nog zo groot dat zij praktisch elke aanval op het tweede amendement kunnen afslaan.

Mensen die mijn stukjes regelmatig lezen, weten dat ik door mijn ex ben ingeruild voor een jeugdige cowboy uit Texas. De ex reist met grote regelmaat naar de VS. Vaak in gezelschap van dochtertje Fleur (8). De cowboy rijdt in een grote Pick-up truck en bewaart een pistool in de auto. “Hij is niet geladen”, verzekerde de ex mij.

Ik durf te wedden dat de revolver die het einde aan het leven van de 12 jarige knul maakte ook niet was geladen. In eerste instantie.

Disclaimer: Gratis maar doneren mag ook hoor:
vadertje.backme.org

 

 

 

Menno Voorwinde

Door schade en schande wijs geworden. Eigenwijze donder. Twijfelt aan alles in de wetenschap dat wijsheid begint bij twijfel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.