Nuchter Volkje

“Doe maar gewoon. Dat is al gek genoeg.”

Ontelbare keren heb ik die kreet al gehoord in mijn leven. En ik vermoed velen van U met mij. Want, oh oh oh, wat gaat de Nederlander er prat op dat ‘we’ zo’n nuchter volkje zijn. ‘We’ prediken het als onze identiteit. Als je de gemiddelde Nederlander vraagt naar Den Nederlandsche Volksgeest, komt het woord ‘nuchter’ vrijwel zeker in het antwoord voor. Maar we zijn helemaal niet zo’n nuchter volkje. Sterker nog: nuchterheid is steeds minder zichtbaar. Daarom valt het des te meer op als je het tegenkomt.

Ik zag onlangs een kort tv-item over Noppert, u weet wel, de doelman van het Nederlands Elftal. Bijnaam: de Toren van Joure. Het item kwam uit de plaatselijke kroeg in Joure waar ze hem schijnbaar allemaal goed kennen. Op de vraag wat er nu zo leuk aan Noppert is, antwoordde vrijwel iedereen dat hij “zo lekker nuchter is.” Op de vraag wat ze daar precies mee bedoelden kwamen de meeste niet verder dan “nou, lekker gewoon gebleven.” Gewoon als synoniem voor nuchter. Zonder poespas. Ik vond het een lachwekkend tafereel, want op die locatie was niets ‘nuchter.’ Op de verslaggever na. Dronken – of in ieder geval aangeschoten – fans in oranje tierelantijnen gehuld, zingend en brallend met drank in de hand voor een groot scherm. En dan roepen dat Noppert zo ‘lekker nuchter’ is.

Dat er geen hond is die er raar van opkijkt, is wat mij betreft al een teken aan de wand.

Oranjefans. Geen enkel volk is zo prominent aanwezig bij sportevenementen als de ‘Oranjefan.’ En dan bedoel ik niet de in zwarte hoodies gehulde relschoppers die opduiken na sommige voetbalwedstrijden. Dat zijn liefhebbers van relschoppen en niets anders. Nee, ik bedoel de ook echt in de kleur oranje gehulde toeschouwer. Naarmate er meer wordt gewonnen of gescoord verdampt de zogenaamde nuchterheid (voor zover die er al was). De luidruchtigheid neemt toe, alsook de inname van alcoholische dranken. Tot de laatste nuchterheid is verdwenen. En, geloof me, dat duurt nooit lang. Niet zelden loopt het uit op misdragingen na het sportevenement zelf. Het is dan allang niet meer van belang of er gewonnen of verloren is en gaat het alleen nog maar om feestvieren. Schaamteloos, respectloos en niet zelden ontaardend in ordinaire vechtpartijen. Ongeacht het land waar men te gast is.

Nuchterheid my ass.

Voor nuchterheid is zelfreflectie nodig en het vermogen de onderbuik in bedwang te houden. Laat dat nu precies zijn wat de gemiddelde Nederlander ontbeert. Als u denkt dat ik daarmee uitsluitend de ‘oranjefans’ bedoel, heeft u het mis. Onder de aan nuchterheid ontbrekende Nederlander reken ik ook de complotdenker en de onderbuikstemmer. Of een combinatie daarvan. De explosie van ongefundeerde haatpraat van alles wat zich rechts van de VVD bevindt, is stuitend en van alle nuchterheid gespeend. Vrije buikuitloop. De populariteit van figuren als Baudet, Engel, Nanninga, Eerdmans, Karskens, Niemöller, Derksen en nog een handjevol mediageile roeptoeters als Jack van Gelder, winnen in sneltreintempo aan terrein. ‘Lekker gewoon gebleven’ is niets meer of minder dan de onderbuik het woord laten doen en je daarin wellustig onderdompelen.

De zelfverklaarde Nederlandsche nuchterheid is flink aangeschoten. At best.

Disclaimer: Gratis stukkie, doneren mag natuurlijk ook via:
vadertje.backme.org

Menno Voorwinde

Door schade en schande wijs geworden. Eigenwijze donder. Twijfelt aan alles in de wetenschap dat wijsheid begint bij twijfel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.