Voor Eigen Gebruik

Waarom heb ik toch zo’n moeite met ‘woke’? Het is niet het begrip zelf. Dat bestaat al bijna een eeuw en werd gemunt in de dertiger jaren van de vorige eeuw in verband met racisme. Niks mis mee. Het is in het huidige tijdsframe nieuw leven ingeblazen om vooral jezelf erop te wijzen dat je, door een beetje beter op te letten, het leven om je heen iets beter kunt maken. Mijn groeiende afkeer van het gebruik van het woord heeft te maken met het lukraak gebruik ervan. Het woord heeft elke zinvolle betekenis verloren omdat het volkomen geïnfecteerd is door allerlei belachelijke (voor)oordelen die eraan worden opgehangen. Woke is een besmet woord gemaakt.

De ‘woke’ die ik hanteer is eigenlijk niet wezenlijk anders dan hoe ik, in de basis, in het leven sta. Namelijk opletten wat je doet, waarom je het doet en aan de hand van voortschrijdend inzicht eventueel je gedrag aanpassen. Ik laat me niet leiden door de algemene opinie, maar haal er wel informatie vandaan. Zo heb ik een aantal jaar geleden besloten nooit meer vlees te eten (tenzij we vlees kunnen ‘kweken’ zonder daar dieren voor te martelen of te doden). De doorslaggevende reden was de informatie die onontkoombaar in je gezicht wordt geduwd via allerlei (sociale) media. Op die manier werd mijn geweten van het slot gehaald en kon ik niet langer ontkennen dat ik medeverantwoordelijk was voor onbeschrijflijk dierenleed.

Dus werd ik vegetariër.

Maar zonder de behoefte om de goeroe uit te hangen. Ik sympathiseer met bewegingen die tegen onrecht strijden. Of dit nu dierenleed, mensenleed of elk ander denkbaar leed betreft. Steunen doe ik ze met (kleine) donaties en af en toe schrijf ik er nauwelijks gelezen stukjes over. De behoefte bestaat niet meer om te demonstreren. In de jaren tachtig liep ik hartstochtelijk mee in gigantische protestmarsen tegen kernwapens en kernenergie. Dat zou ik nu niet meer doen. En dat komt zeker niet alleen door mijn leeftijd en fysieke gesteldheid. Veel meer komt het omdat ik net zo’n hekel begin te krijgen aan zowel de voor- als de tegenstanders van welk protest dan ook. Het is maar goed dat onze wijsvingers geen echte wapens zijn, want dan zou er nauwelijks nog menselijk leven op aarde zijn.

Dat is niet per se iemands schuld. Het is het benauwde tijdsframe waar we in zitten. Het is niet meer voldoende om te zeggen ‘daar ben ik tegen!’. Er moet kennelijk altijd achteraankomen dat JIJ ook tegen moet zijn. En dan begint de ellende. De onbedwingbare behoefte om vermeende intellectuele en/of morele superioriteit te moeten rondspritzen als een door geilheid verblinde kater. De misbruikte woorden vliegen je dagelijks om de oren. Deugen is goed, maar ook slecht. Cancelen is terecht en onterecht. Woke wordt de hemel in geprezen, maar ook tot in de hel vervloekt. Enzovoorts. Triomfen worden er gevierd als er weer eens een ongevaccineerde aan de schandpaal is genageld of een gevaccineerde bedreigd.

Het maakt niet uit waar je ‘bij hoort’, waar je ‘voor’ of ’tegen’ bent. Als je je mond opendoet wordt je ergens – meestal onder veel verontwaardigde bombarie – bij ingedeeld. Mensen gaan daardoor op een gegeven moment teveel op hun woorden letten en zeggen nog maar zelden wat ze eigenlijk willen zeggen. En dat is erg. Een schrijnend recent voorbeeld is dat een kwart van de jongeren op een of andere manier de Holocaust verkeerd interpreteert. Dat loopt uiteen van twijfels of de Holocaust überhaupt heeft plaatsgevonden tot het twijfelen aan het aantal Joden dat is vermoord in WOII. Sommige geloven zelfs dat Hitler de ‘redder’ en Anne Frank een ‘dader’ of ’terrorist’ was. Dit wordt mede veroorzaakt omdat op scholen er steeds minder over wordt onderwezen. Vanwege de heftige reacties die het bij sommige leerlingen oproept. Vanwege bedreigingen zijn veel leraren bang om het uitgebreid over dit onderwerp te hebben.

Het tijdsframe van nu zorgt ervoor dat begrippen snel hun betekenis (en daardoor hun kracht) verliezen, omdat betekenissen voor eigen gebruik worden vervormd. Voor wat betreft ‘woke’ is het simpel. Ondanks wat er veelal wordt beweerd: Woke is géén (activistische) beweging of iets van dien aard.

Het is een woord. Bestemd voor eigen gebruik. Meer niet.

Disclaimer: gratis te lezen maar donaties worden gewaardeerd
dat kan op vadertje.backme.org

 

 

 

Menno Voorwinde

Door schade en schande wijs geworden. Eigenwijze donder. Twijfelt aan alles in de wetenschap dat wijsheid begint bij twijfel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.