Dode Hoek

Een eigenaardig fenomeen doet zich voor.

Veel schrijvers/columnisten/presentatoren ter linkerzijde van het politieke spectrum fulmineren regelmatig tegen domrechts en extreemrechts. Dat zijn mensen met enige invloed, want veel volgers op sociale media en goed gelezen in bekende kranten, enzovoort. Ikzelf lees ze graag en krabbel zelf ook regelmatig het gal m’n blaas uit. Maar nu komt het. Veel van die schrijvers stemmen op partijen die het bindend correctief referendum hebben omarmd. En die partijen hebben het nu eindelijk voor elkaar dat er een meerderheid in de tweede kamer is. Ik doe het niet graag, maar het moet maar. Ik quote de coach met de volle ‘vinkjesbak’, Louis van Gaal. Omdat er alles in zit waar ik ongeveer 600 woorden voor nodig heb:

“Zijn jullie nou zo dom, of ben ik zo slim?!”

Het bindend correctief referendum kwam onlangs nog langs in een eerder stukje van mijn hand. Het zit me nogal hoog, moet u weten. Er is namelijk geen enkele partij waar ik meer op kan stemmen (al moet ik me nog inlezen in het programma van Volt). En dat met zo’n twintig partijen om uit te kiezen. Het bindend correctief referendum is voor mij een dealbreaker. Behalve dat ik het een zwaktebod vind van de volksvertegenwoordigers om niet te doen waarvoor wij – het stemvee – ze een volmacht hebben gegeven, vind ik het ook nog eens een rampzalig stupide idee. Vraag aan de laagopgeleide, hardwerkende mens of, bijvoorbeeld, de Oekraïne van ons belastinggeld moet worden geholpen tegen de veroveringsdrang van Poetin, dan kijkt men eerst in de eigen portemonnee voordat er een ‘ja’ of ‘nee’ wordt ingekleurd.

Je geeft als het ware een specifieke volmacht aan de onderbuik. Natuurlijk, je geeft hem ook aan de mensen die niet op de bruine rivier meedobberen en met hun verstand stemmen, maar die worden niet zo eenvoudig gemobiliseerd. Volksmenners staan al te trappelen om de meute van hooivorken te voorzien en massaal op te roepen te stemmen op wat zij vinden dat moet. Nu weet ik ook wel dat er niet over elk wissewasje een referendum wordt gehouden, maar alleen in gevallen van een impasse of een gloeiend heet hangijzer. Des te urgenter zijn deskundigen in zulke gevallen en niet de mening van de meute.

Ik vind het verbijsterend om mezelf terug te vinden bij partijen waar ik normaal gesproken zo ver mogelijk bij vandaan blijf met m’n rode potlood (en nog steeds, geen zorgen!). Nog verbijsterender vind ik het dat ik weinig medestanders te linkerzijde tref. Ik vind dat al die schrijvers waar ik in de eerste Alinea op doelde zouden moeten ageren tegen dit gedrocht. Wel ageren tegen de extreem domrechtse hordes, maar niet tegen het wapen dat ze straks in stelling kunnen brengen.

Referenda pakken zelden goed uit. Ja, in Zwitserland, maar daar is het hele politieke systeem compleet anders ingericht. Daar gaan referenda veelal over lokale en streekgebonden zaken. Directe Democratie. Ik huiver ervan. Het is juist het system zónder referenda dat het hart is van de democratie. Perfect zal het nooit zijn, maar we hoeven ook weer niet richting één hoeraatje te gaan in tegenstelling tot de twee hoeraatjes van Simon Carmiggelt voor de democratie. Eens in de paar jaar geven we een mandaat aan de mensen die we vertrouwen om ons fatsoenlijk te kunnen vertegenwoordigen. Dat zijn de keren dat verstand en onderbuik hand in hand naar de stembus gaan. Het is toch van de zotte als die ‘vertrouwenspersonen’ ons de opdracht teruggeven die wij ze hebben toevertrouwd?

Het is een illusie te denken dat je hiermee tegemoet komt aan de wensen van de burgers, het is het tegenovergestelde. Je laat ze in de steek. Dikke middelvinger en zoek het maar uit. Het gevaar wordt niet (h)erkend. Het lijkt wel of dit onderwerp in de dode hoek zit op ‘links’. En daar komen ongelukken van. Ongelukken die onomkeerbaar zijn en gevolgen kunnen hebben voor de toch al zo fragiele democratie.

Haal het uit de dode hoek, voordat je er zelf inligt.

Disclaimer: lezen en doneren mag alletwee. Dat kan via:
vadertje.backme.org

 

 

 

Menno Voorwinde

Door schade en schande wijs geworden. Eigenwijze donder. Twijfelt aan alles in de wetenschap dat wijsheid begint bij twijfel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.