Relevant

Wat een gedoe over dat clubje van Ongehoord Nederland (de omroep) deze week.

Even in het kort voor iedereen die lag uit te rusten onder een steen: ON kreeg voor de derde keer een boete opgelegd wegens het schenden van de omroepregels. Er dreigt een verwijdering uit het omroepbestel. De omroep was daarvan op de hoogte omdat ze daar in januari al voor was gewaarschuwd.

Zoals verwacht schreeuwden iedereen die zich verbonden voelt met dat omroepgezwel moord en brand. De bekende figuren blèrden de bekende retoriek de socials op en het trollenleger werd gemobiliseerd. De democratie was in gevaar. De vrijheid van meningsuiting werd om zeep geholpen. Nederland zou het lachertje van Europa zijn. Enfin, het bekende riedeltje. Het hele rijtje kwam weer langs: Paul Cliteur, Raisa Blommenstein, die blonde matrassenfascist (ben even haar naam kwijt en wil dat eigenlijk wel zo houden) en natuurlijk omroepbaasje Karskens, die met een Trumpachtig petje en een serieus gezicht (voor zover mogelijk bij hem) in de camera plechtig verklaarde dat we (Nederland) in een democratie gaan slapen en wakker worden in een dictatuur.

Pure slapstick.Dat vond ook Marcel van Roosmalen in zijn ‘druktemakers’-column voor De Nieuws BV op @NPORadio1 van afgelopen dinsdag. Heb je ‘m nog niet gehoord? Luister ‘m dan nog even terug. Hoewel ik het voor wat betreft de amusementswaarde met Marcel eens ben, ben ik dat niet met zijn conclusie waarin hij de staatssecretaris oproept toch vooral ON binnen het bestel te laten. Hij denkt dat ON uit het bestel halen ze relevant maakt. Geen meerderheid zal namelijk ooit achter die clowns aanhobbelen, is zijn oordeel. Ik twijfel daar aan. Hij kreeg op twitter bijval van Stella Bergsma. Ook iemand die ik hoog heb zitten.

Ik zie wel degelijk gevaar in dat soort clubjes. Nog even los van het feit dat ON willens en wetens de omroepcode heeft geschonden. Je maakt je als staatssecretaris natuurlijk compleet ongeloofwaardig als je zelfs binnen omroepland de regels niet kunt handhaven. Uslu heeft geen keus. Maar dat is niet mijn bezwaar.

Het gevaar zit in het langdurig tolereren van het inspuiten van gif in de samenleving. Langzaam werkend gif. Er komt altijd een moment dat het gif niet meer is te stoppen. Voorbeelden te over. Le Pen in Frankrijk werd weggehoond in het begin, maar getolereerd. Zijn dochter werd bijna president en wordt dat waarschijnlijk bij de volgende verkiezingen. Het Vlaams Blok/Belang is in België een politieke factor van betekenis, ondanks het cordon sanitaire. Van de BBB in Nederland moet ik nog zien of dat de giftige kant uit gaat. Ik denk het wel, maar dat is vooralsnog op de zaken vooruitlopen. Eerst maar eens zien, want tegenhouden kunnen we het niet meer. De PVV is al decennia ’s lands tweede of derde partij en voert de samenleving waar ze maar kunnen met xenophobe gifpap. Als het FvD niet vol gas wap was gegaan waren ook zij een overdonderende politieke factor van belang geweest.

Allemaal omdat we dachten dat het wel zo’n vaart niet zou lopen. Het zijn allemaal dorpsgekken of -clowns, nietwaar? We zien te makkelijk over het hoofd dat het gros van de kiezer dat inmiddels ook is.

We maken Ongehoord Nederland niet relevant als ze uit het omroepbestel worden geknikkerd. We maken ze ongehoord. En dat is goed. De ‘relevantie’ bloedt na een korte woedeperiode van de vergiftigden een stille dood en gaat de vergetelheid in. Dat dit wél werkt wordt gestaafd door de teloorgang van de CP’86, de Centrumdemocraten (Janmaat) en de Volksunie (Glimmerveen). Dit zijn natuurlijk geen omroepen, maar wel dragers van hetzelfde gedachtengoed. Deze politieke partijen zijn aangemerkt als criminele organisaties en daarom verboden door de rechter. Omroepen fungeren soms als spreekbuis voor die politieke krachten (zie bijvoorbeeld FOX en Trump in de VS). Er ligt nog hier en daar wat ontlasting van die partijen, maar dat ruik je bijna niet meer.

Ongehoord gemaakt.

De democratie is heilig. Precies daarom mogen we niet tolerant zijn naar (clowneske) clubjes die tolerantie tegen ons gebruiken om diezelfde tolerantie uiteindelijk de nek om te kunnen draaien. Wat fragiel is, dient te worden beschermd.

Als we dat niet zien, gaan we ten onder aan onze eigen tolerantie.

Disclaimer: gewoon te lezen; delen en doneren mag ook natuurlijk:
vadertje.backme.org

Menno Voorwinde

Door schade en schande wijs geworden. Eigenwijze donder. Twijfelt aan alles in de wetenschap dat wijsheid begint bij twijfel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.