Onvrede

Ik ben al tijden behoorlijk van mijn stuk door de exploderende ellende in de wereld en de, in mijn ogen, rampzalige reactie van de mensheid daarop.

We zitten vlak voor Kerstmis ’23 en het toekomstbeeld is gitzwart. Er is zo ontzettend veel ellende en er zijn zo ontzettend veel oorzaken, dat het praktisch onmogelijk is nog een helder beeld te krijgen van waarom het er overal in de wereld zo vreselijk misgaat. Laat staan om, aan de hand daarvan, oplossingen aan te dragen. Als je door de bomen het bos niet meer ziet, moet je gaan schrappen. Hoofdzaken van bijzaken onderscheiden. Dat is lastig, want die lopen nogal eens door elkaar heen en worden daardoor ook wel eens – ten onrechte – met elkaar verward. Ik doe een poging die uiteraard onvolledig is.

Na vele onwelvoeglijke discussies met mezelf (ik zal u de vileine en vaak grove woordenwisselingen besparen) ben ik tot de conclusie gekomen die eigenlijk altijd de oorzaak is van alle ellende. In elke tijd. Die altijd besmettelijk is, maar in deze tijd pandemische vorm aanneemt.

Onvrede.

Onvrede baart woede. Woede schreeuwt. Schreeuwende woede wordt haat. Uit haatvuur worden charismatische populisten geboren. Zij zorgen ervoor dat onvrede hongerig blijft.

De Anderen worden gedehumaniseerd. Zij, ja zij, hebben het gedaan! Oorlogen komen in zicht. Gitzwart wordt de toekomst, ook al zien de razenden dat niet.

Vaak ligt de oorzaak bij tekortschietende regeringen, die ook nog eens een blinde vlek en selectieve gehoorschade hebben bij noodkreten uit de samenleving. Als dat maar lang genoeg duurt, kun je het bovenstaande ‘onvrede-rijtje’ bijna naadloos afvinken. En dat geldt zeker niet alleen voor Nederland, als u dat wellicht mocht denken.

Argentinië, om maar wat te noemen, heeft het zwaar en de Argentijnen leven al heel lang in onvrede. Uit die exploderende puist van woede is een nieuwe president, Javier Milei, in de pus komen bovendrijven. Ik zag een filmpje van deze waanzinnige voor een groot bord waarop alle bestaande ministeries van Argentinië stonden genoteerd. Onder het uitstoten van de kreet ‘Afuera‘ (zoiets als: weg ermee!) mieterde hij het ene na het andere ministerie van het bord. Al die ministeries wil hij schrappen. Er blijven er maar een handjevol over. Het Ministerie van Onderwijs verwijdert hij met de kreet: ‘indoctrinatie!’ Ook treed hij regelmatig op met een enorme kettingzaag, waarmee hij wild in de rondte zwiept, als symbool voor publieke diensten waar hij de ‘zaag’ in gaat zetten. Onvrede maakt waanzin normaal.

In Rusland zit een dictator die écht letterlijk het Stalinisme kopieert. Iedereen is bang en alles wat anders is, is inmiddels verboden. Mensenlevens betekenen er minder dan niets. Onvrede over het verlies van een imperium is de bron.

In het Midden Oosten woedt een hartverscheurende oorlog. Hamas terreur was de directe aanleiding. Een afschuwelijke moordpartij op onschuldigen. Langdurige onvrede over het ontbreken van een eigen staat is de bron. De reactie van Israël was (en is) verwoestend van aard en buiten alle proportie. Te zacht is het geluid dat protesteert tegen het vallen van tienduizenden onschuldige burgerslachtoffers.

De Taliban in Afghanistan. Het terreur regime in Iran. Het Neo fascisme in Italië. Het valse socialisme in Denemarken. Extreemrechtse overwinningen in Zweden, Oostenrijk en binnenkort in België en Frankrijk. De mogelijke terugkeer van ‘pussygrabber’ Trump in de VS die bijna de democratie om zeep hielp. Corrupte dictaturen in Afrika en Zuid Amerika.

Als de formatie mislukt groeit de onvrede in Nederland en de PVV groeit mee. Een derde van de kiezers gaat dan op een partij stemmen die een directe bedreiging voor onze zwaarbevochten democratie is. Er wordt nu al serieus mee onderhandeld.

De geschiedenis herhaalt zich. We zouden er van moeten leren, maar doen dat nooit. Dat hebben we ook nooit gedaan. Het ontbreekt de meerderheid van elke bevolking aan een overstijgende blik. Een blik die de bodemloze afgrond ziet waar we op de golven van onvrede afrazen.

Er is maar één wapen tegen onvrede en dat is onderwijs 3.0. Dat bestaat nog niet en tot die tijd is er eigenlijk maar een kerstboodschap:

Onvrede op Aarde. Het is niet anders.

Disclaimer: gratis, uiteraard, maar schuiven mag ook:
vadertje.backme.org

 

 

 

 

 

Menno Voorwinde

Door schade en schande wijs geworden. Eigenwijze donder. Twijfelt aan alles in de wetenschap dat wijsheid begint bij twijfel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.