Schmierpost – Het Idee

Schmieren.

Tot bijna vier jaar geleden had ik nog nooit van dat woord gehoord.

De Van Dale zegt er dit over:

Betekenis ‘schmieren’

  1. smeren;
  2. omkopen;
  3. kladden.

Volgens het Bargoens woordenboek is de betekenis van schmieren gerelateerd aan het Jiddisch en volgens weer andere bronnen aan de Duitse taal.

‘Betekenis schmieren: overdreven acteren, toneelspelen zonder de rol serieus te nemen, op de zaal spelen, medeacteurs aan het lachen proberen te maken,’ zijn betekenissen die ik bij enig zoekwerk regelmatig tegenkom.

In Nederland gebruiken we het woord vooral als we iemand overdreven prijzen. Zo erg dat het ongemakkelijk wordt. Dat is de betekenis zoals ik hem uitgelegd heb gekregen van Eva Hoeke, bijna vier jaar geleden bij haar aan de keukentafel. Ik volgde een Masterclass: Columns aan de Keukentafel met vier andere cursisten. Ik was de enige die nog nooit van het woord had gehoord. Iedereen heeft blijkbaar een eigen tegel om onder te liggen. Eva Hoeke waarschuwde voor schmieren. Als schrijver moest je dat zoveel mogelijk mijden. Omdat het al gauw slijmen wordt. Dat sluit goed aan bij de uitleg van Van Dale punt twee: omkopen. Mix dat met de Bargoense betekenis van overdreven acteren et voilà, daar is de Nederlandse versie.

En zo ga ik ‘m in deze gloednieuwe rubriek gebruiken: schmieren tot het vet eraf druipt. Een column voor iedereen die ik bewonder.

Het is niet een idee dat zomaar even door m’n hoofd heen waaide. Nee, ik ben hier al jaren mee aan het kleien. Lang voordat het woord ‘schmieren’ tot mij kwam. Halleluja.

Voor zover ik mij kan herinneren is het begonnen bij begrafenissen. Mensen worden daar altijd de hemel (pun intended) in geprezen. Alleen horen ze het nooit, want ze liggen stilletjes in een kist dood te zijn. Toen (ik was nog een kind) dacht ik al: “Dat hadden ze moeten zeggen toen hij/zij nog leefde.” Een ander voorbeeld dat regelmatig mijn gedachten doorkruist is die van de topsporter. Vanaf de tribune en voor de TV wordt de sporter toegeschreeuwd en bejubeld. Zeker als de sporter wint. Maar na het applaus moet het afgelopen zijn. Dan heeft de sporter al gauw ‘kapsones’ als de sporter de bezongen prestaties te gelde wil maken, of anderszins de roem opzoekt. De loftuigingen komen pas weer los als de sporter/beroemdheid – vaak na jarenlange vergetelheid – het loodje heeft gelegd. Het past perfect in de Nederlandse moraal van ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’. En zie waar dat ons gebracht heeft. Mensen zitten propvol met wegrottende emoties omdat ze denken dat ze binnen gehouden moeten worden.

Ik wil het totaal anders gaan doen. ‘Doe maar ongewoon, het is nooit gek genoeg,’ lijkt mij een bevrijdend motto. Niet meer gevangen in welke heersende morele gevangenis dan ook. Nu wereldwijd de kurk uit de onderbuik is getrokken en we overspoeld worden door een buikloop van negativisme, is een tegengeluid van overdreven positivisme een passend antwoord. Dus, mensen die ik bewonder, kijk uit! Ik ga schmieren dat het een lieve lust is. Ik wil het schaamrood op jullie kaken zien. Alle columnregels ga ik breken in mijn nieuwe rubriek Schmierpost. De bewondering die ik heb voor de mensen die ik onder ga schmieren is echt en oprecht, daar mag geen misverstand over bestaan. Overdrijven is een vak.

En daar wil ik in gaan uitblinken.

Er zullen meer en minder bekende Nederlanders een persoonlijke, maar voor het publiek toegankelijke, Schmierpost kunnen lezen. De volgorde is willekeurig en niet te rangschikken. Mijn onderwerp voor Schmierpost hangt af van het moment. Vaak genoeg komt er plotseling iemand langs op TV of in de krant die ikzelf ook al een tijdje uit het oog was verloren, maar nooit aan mijn bewondering heeft ingeboet. Heb ik gemerkt. De ‘Ojamensen’, noem ik die in mijn kop.

Ik verwacht niets minder dan een doorslaand succes.

Tot gauw!

De Schmierpoets.

P.S.: Laat me vooral weten wat jullie van dit idee vinden!

Disclaimer: ook Schmierpost is natuurlijk gratis te lezen, maar doneren mag ook wel eens een keertje stelletje krenten!
vadertje.backme.org

Menno Voorwinde

Door schade en schande wijs geworden. Eigenwijze donder. Twijfelt aan alles in de wetenschap dat wijsheid begint bij twijfel.

2 gedachten over “Schmierpost – Het Idee”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.