Wonder

We maken er geen deel van uit. Onze ouders maakten er geen deel van uit en de opa’s en oma’s die er nog wel deel vanuit maakten worden niet (meer) gehoord. Ik heb het over de geschiedenis, waarvan niemand wil dat hij zich herhaalt, maar zich onder onze ogen desondanks voltrekt.

Het populisme dat in een razend tempo de wereld aan het overnemen is, vindt zijn wortels in onuitroeibare arrogante domheid. Het werd weer eens pijnlijk duidelijk aan de hand van twee voorbeelden die me afgelopen week opvielen. Van Rossem bij Op1 en Prof. dr. Levi bij Sophie & Jeroen. Naar van Rossem werd niet – of nauwelijks – geluisterd. Levi kon wel zijn verhaal doen. Van Rossem zat aan de talkshowtafel om te praten over een essay dat hij had geschreven over populisme. Zoals hem wel vaker overkomt, kwam het er niet van. Achteraf bleek uit commentaren dat een overgroot deel van de mensen andere conclusies trok dan ik. Van Rossem probeerde uit te leggen waarom Orban van Hongarije een verwerpelijke politicus is en Wilders vergelijkbaar verwerpelijk. Meermalen werd hij onderbroken door een uitermate irritante Kockelmann. Terwijl Omtzigt alle ruimte kreeg te vergoelijken dat hij onderhandelt met Wilders.

Veelschrijver en columnist bij het Parool Theodor Holman vond het 7-0 voor Omtzigt, liet hij via X weten. Ook de rest van de commentaren pakten grotendeels ten nadele van Van Rossem uit. Waarin men niet veel verder kwam dan oppervlakkig negativisme over zijn uiterlijk, houding en leeftijd. Dat zijn ‘argumenten’ die doorgaans uit de lade worden getrokken als echte argumenten ontbreken. Je ziet het vaak gebeuren: beeldvorming die een goed luisterend oor dwarszit. Het doel is altijd hetzelfde. De échte deskundige wordt belachelijk gemaakt en de populistische betweter met de grote mond krijgt het grootste podium. De geschiedenis verdwijnt naar de achtergrond als de tegenstellingen in een samenleving groter worden. Zij speelt dan nauwelijks nog een rol, tenzij ze misbruikt kan worden voor de eigen zaak.

Populisten bestaan al zolang de roep om leiderschap bestaat. Sinds mensenheugenis dus. Het patroon is door de eeuwen heen altijd hetzelfde. Een vonkje ontevredenheid wordt aangewakkerd tot een laaiend vuur door machtswellustelingen. Als je een wandeling maakt door de geschiedenis struikel je over deze figuren. Vaak gekozen en vervolgens verguist door ‘het Volk’, dat altijd pas te laat inziet dat het weer eens fout zat. Meestal is dan al onbeschrijflijk leed toegebracht.

Bij Sophie & Jeroen mocht Levi zijn licht laten schijnen over de dalende vaccinatiegraad en de heringetreden kinderziektes zoals mazelen en kinkhoest. Dankzij een hoge vaccinatiegraad waren deze kinderziektes zo goed als uitgeroeid. Het proces is hetzelfde als hierboven. De échte deskundige wetenschappers worden belachelijk gemaakt (zie o.a. de hetze tegen Marion Koopmans) en de zelfbenoemde blaaskakelende ‘deskundigen’ worden massaal omarmd. Levi ziet maar één uitweg. Het gesprek blijven opzoeken, zonder te oordelen over hun mentale staat. Begrip is hier het sleutelwoord. Ga er maar aanstaan. Het was een overtuigend betoog, hoewel hij het antwoord schuldig moest blijven als er door het recht op zelfbeschikking (waar ik zeer voor ben) anderen in gevaar worden gebracht. Denk hierbij aan ongevaccineerde kinderen die kinderen met kinkhoest kunnen besmetten, omdat die kinderen nog te jong zijn om gevaccineerd te mogen worden. Je moet er niet aan denken dat je kind sterft dankzij het toegekende recht tot zelfbeschikking van een ander. Daar wordt volgens mij een grens overschreden. Veel verder dan het gesprek aan blijven gaan kwam Levi in dat specifieke geval ook niet.

Het is een groot wonder dat de democratie het ooit überhaupt heeft gehaald als staatsvorm. Ik heb mateloze bewondering voor het doorzettingsvermogen van Van Rossem en Levi om onvermoeibaar te blijven uitleggen wat uitgelegd moet worden. Ik zou het niet kunnen. Ik word al gek bij de gedachte om met stupiditeit in gesprek te moeten gaan. Verder dan een waarschuwing trek ik ’t niet: kijk uit voor mensen die om het hardst roepen dat jouw rechten in het geding zijn. Dat zijn meestal de mensen die ze willen afnemen.

Doe dat en dan komt het heel misschien nog goed met de democratie.

Disclaimer: Lees gratis, doneer vrijwillig.
vadertje.backme.org

Menno Voorwinde

Door schade en schande wijs geworden. Eigenwijze donder. Twijfelt aan alles in de wetenschap dat wijsheid begint bij twijfel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.